of 59295 LinkedIn

Kort geding en bezetting Groningse kolencentrale

Natuur- en milieuorganisaties Greenpeace en spannen een kort geding aan tegen de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven.
Reageer
Greenpeace en Natuur & Milieu stappen naar de rechter om de provincie Groningen te dwingen de bouw van de kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven stil te leggen. De provincie is niet ingegaan op een ultimatum van beide milieuorganisaties dat vannacht afliep, meldden ze dinsdag. Het kort geding dient waarschijnlijk later deze week.

Geen bouwstop
Door de vernietiging van de natuurvergunningen vorige week door de Raad van State is de bouw van de centrale formeel illegaal. De provincie rekent er echter op dat een nieuwe vergunning de eindstreep wel zal halen, en is daarom niet van plan om het miljardenproject van RWE/Essent in de Eemshaven, op het randje van de Waddenzee, een bouwstop op te leggen.


'Niet onder de indruk'

De Groningse gedeputeerde Wiebe van der Ploeg meldde eerder dat hij niet onder de indruk is van een gang naar de rechter. De provincie kan de bouw alsnog legaliseren door een gedoogvergunning af te geven, zei hij vrijdag. ,,Omdat we denken dat een nieuwe vergunning wel zal slagen en ook gelet op de grote belangen die spelen.'' Volgens de twee milieuorganisaties is het echter maar de vraag of er ooit een nieuwe vergunning zal komen. Zij eisen daarom een onmiddellijke bouwstop.

 

Blokkade
Om de eis voor een bouwstop kracht bij te zetten, blokkeren zo'n 25 actievoerders van Greenpeace sinds vanochtend alle toegangspoorten tot de bouwplaats van de kolencentrale. Verkeer van en naar de bouwplaats is niet meer mogelijk. "De provincie Groningen wil de bouw in afwachting van een nieuwe vergunningprocedure niet stilleggen. Daarom leggen we RWE/Essent nu zelf een bouwstop op'', aldus woordvoerder Rolf Schipper van Greenpeace.

 

Demonstraties

Tegelijk wordt er door diverse politieke partijen, bewonersverenigingen en andere milieugroepen bij de centrale gedemonstreerd. Onder hen is ook een delegatie van het Duitse Waddeneiland Borkum.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.