of 64231 LinkedIn

Kopers investeren in oude huurhuizen Rotterdam

Corporatie Woonstad liet het casco van een blok sociale woningen renoveren en zocht kopers die de huizen naar eigen smaak afbouwden.

In Rotterdam is een klein, maar succesvol experiment uitgevoerd met het verkopen van afgeleefde huurwoningen. Woningcorporatie Woonstad liet het casco van een blok sociale woningen renoveren en zocht daarna kopers die de huizen naar eigen smaak afbouwden.

Betere uitstraling

Het project Eén Blok Stad verbeterde de uitstraling van de wijk en trok een nieuwe groep bewoners aan. De corporatie had in één klap voldaan aan de verplichting om een deel van het huurbestand te koop aan te bieden en de oude woningen in de wijk opgeknapt.

 

Interessante aanpak

Volgens de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting (SEV), die het project evalueerde, kan de aanpak interessant zijn voor andere verhuurders. Woordvoerster Karien van Dullemen: ‘Corporaties hebben te maken met de aanbiedplicht uit het Regeerakkoord, maar vaak ook met veel achterstallig onderhoud. Op deze manier kunnen ze kopers een bijzonder aanbod doen.’

 

Andere groep bewoners

Vooral hoger opgeleiden gezinnen blijken de woningen te kopen. Zij kunnen in de stad vaak geen geschikte woning vinden. De kopers investeren in vides, glazen puien, nieuwe trappenhuizen, isolatie, keukens, badkamers en dakterrassen. De opgeknapte historische gevels zorgen voor het behoud van de authentieke sfeer. Dat is goed voor de uitstraling van de wijk en voor de waarde van het vastgoed, concludeert de SEV.

 

Minpunt: Huurders niet blij

Enig minpunt dat uit de evaluatie naar voren komt, is de communicatie met de oorspronkelijke 150 huurders van de oude woningen. Zij waren tegen de plannen, want ze wilden in hun woning blijven. De communicatie had beter gekund, erkent Ron van Gelder, die namens Woonstad bij het project was betrokken.

 

Huur niet te betalen

Maar het probleem van huurders die niet kunnen terugkeren in hun oude huis, had ook bestaan bij volledige renovatie van de sterk verouderde panden. 'Sommige mensen betaalden 200 euro huur. Maar als je voor 150.000 euro per woning gaat vertimmeren, moet je dat in de huurprijs terug laten komen, dat kunnen veel mensen niet betalen. We hebben ze een ander aanbod gedaan.'

 

Projectontwikkelaar inschakelen

Rotterdam wilde de karakteristieke herenhuizen voor de stad behouden en er een leuke groep mensen in zetten, zegt Van Gelder. Dat is met deze aanpak gelukt, mede door een projectontwikkelaar in te schakelen. 'Die heeft de expertise om maatwerk per huis te bieden en de kopers bij het bouwproces te begeleiden.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.