Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Konijnen onder vuur in Ermelo

In Ermelo gaat de gemeente een konijnenplaag te lijf met hulp van een jager die zijn fret gebruikt om de dieren te vangen. Afschieten van de konijnen wordt zielig gevonden, maar of de vangst zal werken is de vraag.

05 augustus 2011
De gemeente Ermelo gaat een fret inzetten om de konijnen te verjagen van een archeologische waardevol urnenveld. De fret zal zijn baasje, een jager, helpen om de konijnen uit hun holen te jagen en te vangen. Daarna zullen de konijnen op de Hoge Veluwe worden uitgezet, omdat daar een tekort is aan konijnen.

Geen afrastering
Ermelo werd begin dit jaar door het rijk op z’n vingers getikt omdat het urnenveld op de Groevenbeekse heide niet voldoende beschermt. ‘Het veld is een Rijksmonument, dus we moeten het goed beschermen, en dat heeft het rijk ons duidelijk laten weten,’ zegt Henk-Jan Zwart van de gemeente Ermelo. Door die beschermde status mag het gebied niet ‘gerasterd’ worden, dus is de gemeente op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om de konijnen te weren.

 

Onder vuur
Konijnen liggen momenteel op meer plaatsen onder vuur. Eerder deze week verklaarde de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen (LOB) de knaagdieren al de oorlog.  

De LOB wil een uniforme, landelijke aanpak voor bestrijding van konijnen op begraafplaatsen. Konijnen zorgen geregeld voor verzakkende grafzerken en doen zich te goed aan bloemen op graven. Het knaagwerk van de dieren leidt tot emotionele reacties bij nabestaanden, stelt LOB-woordwoerder Jo Beltman.

Afschieten
De gemeente Ermelo dacht eerst aan een effectievere manier dan de fret. Henk-Jan Zwart: ‘Wij hebben toestemming gevraagd aan het ministerie om de konijnen te mogen afschieten. Dat moest bij het ministerie in plaats van bij de provincie omdat het niet om standaardschade ging. Het gaat niet om fauna- of economische-redenen maar om cultuurhistorische. Dat is vrij uitzonderlijk. Maar we kregen de ontheffing. En afschieten is het meest effectief,’ zegt Zwart.

Schattig
Toch besloot Ermelo om de konijnen niet af te laten schieten. ‘Het afschieten van konijntjes ligt gevoelig. Mensen hebben er hier geen moeite mee om wilde zwijnen af te schieten, vooral omdat die hier in de buurt veel verwoesten, ook in de wijken. Maar van konijnen hebben de meeste mensen geen last. Het gaat om een archeologisch zeer waardevol urnenveld, maar dat zegt de meeste mensen weinig,’ zegt Zwart.

Opsporingsambtenaar
Als oplossing heeft Ermelo nu gekozen voor een jager. ‘Het is een jachtopzichter. Dat is een buitengewoon opsporingsambtenaar die op ons verzoek met zijn fret de konijnen gaan vangen,’ zegt Zwart.

Ziekte
Het is onzeker of de vangstmethode zal werken, zegt Zwart. ‘Maar wij gaan dit nu in ieder geval proberen. Ons is opgedragen om er iets aan te doen.’ Volgens hem is het eigenlijk zaak om ‘een beetje geholpen te worden door de natuur’: een konijnenziekte zou pas echt helpen, net als de Hoge Veluwe die heeft gekend.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Afschieten bij overlast, oké, maar een konijnenziekte als mixamatose toewensen (hopelijk niet introduceren!) gaat natuurlijk veel te ver. Zeker nooit gezien hoe die beesten dan lijden? Zou het trouwens geen oplossing zijn de konijnen te vangen en over te brengen naar de duinen? Daar is een tekort aan konijnen waardoor allerlei vee ingezet moet worden om de vergrassing van de duinen tegen te gaan (zonder veel succes overigens). En nu niet tegenwerpen dat konijnen vangen niet mogelijk is. Met lokkooien zou dat toch moeten kunnen of met voer waarin een verdovend middel zit.
Jan
Oh, ik zag even over het hoofd dat ze met die fret worden gevangen en worden uitgezet op de Hoge Veluwe. Maar denk ook eens aan de duinen zou ik zeggen.
Advertentie