of 65101 LinkedIn

Kolencentrale Rotterdam sluit eerder voor 212,5 miljoen

De Onyx-kolencentrale in Rotterdam gaat op korte termijn dicht om Nederland te helpen bij het halen van de klimaatdoelen. Demissionair staatssecretaris Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) maakte dinsdag bekend dat de eigenaar van de centrale maximaal 212,5 miljoen euro krijgt voor het eerder sluiten en ontmantelen van de installatie.
2 reacties

De Onyx-kolencentrale in Rotterdam gaat op korte termijn dicht om Nederland te helpen bij het halen van de klimaatdoelen. Demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken en Klimaat) maakte dinsdag bekend dat de eigenaar van de centrale maximaal 212,5 miljoen euro krijgt voor het eerder sluiten en ontmantelen van de installatie.

Sociaal plan

Zodra aan alle voorwaarden is voldaan kan de centrale binnen twee maanden stoppen. De ontmanteling van de centrale duurt maximaal drie jaar. Aan de subsidie zijn een aantal voorwaarden verbonden. Zo moet Onyx Power een sociaal plan vaststellen en steun geven aan werknemers die mogelijk hun baan verliezen. Ook moet de Europese Commissie uitsluitsel geven dat er geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun.

 

3 megaton

Bij de productie van stroom met kolen komt veel CO2 vrij. Met de sluiting van de kolencentrale op de Maasvlakte wordt de jaarlijkse CO2-uitstoot van de centrale van circa 3 megaton teruggebracht naar nul. Nederland wil tegen 2030 alle kolencentrales uitgefaseerd hebben.

 

Urgenda

Eigenaar Riverstone zei eerder al open te staan voor het vervroegd sluiten van de centrale als het kabinet met compensatie over de brug zou komen. De volledige sluiting van een kolencentrale is nodig om de CO2-uitstoot met zeker een kwart te kunnen terugdringen ten opzichte van 1990. Dat doel werd opgelegd in de bekende Urgenda-zaak. Eerder besloot het kabinet om kolencentrales minder elektriciteit te laten produceren.

Lang geduurd
Milieuorganisaties Greenpeace Nederland, Urgenda en Milieudefensie zijn blij met het nieuws. ‘De centrale in Rotterdam staat in de top 10 van grootste uitstoters van Nederland’, aldus Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie van Greenpeace Nederland. ‘We moeten wel eerlijk zijn, het heeft veel te lang geduurd. We hadden dit nieuws al veel eerder verwacht, want het is al lang duidelijk hoeveel schade zo’n kolencentrale aanricht aan de luchtkwaliteit, gezondheid, natuur en het klimaat.’

Drie te gaan
Directeur Marjan Minnesma van duurzaamheidsorganisatie Urgenda reageert eveneens positief. Wel vindt ze dat dit besluit ‘erg lang’ heeft geduurd. ‘Maar weer een stap in de goede richting. Nog drie te gaan.’ Daarmee doelt Minnesma op de andere drie kolencentrales in Nederland.

Subsidie
Campagneleider van Milieudefensie Kirsten Sleven noemt de versnelde sluiting van de kolencentrale ‘ontzettend goed nieuws’. ‘Mits de werknemers van de kolencentrale worden beschermd.’ Milieudefensie zet wel vraagtekens bij de subsidie die de eigenaar van de centrale krijgt. ‘Tenslotte kocht de eigenaar de centrale in 2019, toen was al lang duidelijk dat er voor kolenstook geen lang leven beschoren zou zijn.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anand (adviseur) op
op zich mooi dat dit kan, maar ik mis de olifant in de kamer.
Waar halen wij straks onze energie vandaan nu kerncentrales uitgesloten zijn en bio massa een schijnoplossing is.
Door Bert (Beleidsadviseur) op
Waar moet de stroom voor het datacentrum van Facebook in Zeewolde dan vandaan komen? Zodat klimaatdrammer Rob Jetten kan laten zien waar hij allemaal heen is gevlogen met een van zijn vele vliegvakanties?

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers