of 59212 LinkedIn

Klokkenluider Schiedam: A4-tunnel onveilig

Een door gemeente Schiedam ingehuurde expert stapt op: Hij kan niet garanderen dat de landtunnel in de A4 Midden-Delfland veilig wordt.

Een door gemeente Schiedam ingehuurde expert heeft begin juni zijn functie neergelegd, omdat hij niet kan garanderen dat de landtunnel in de A4 Midden-Delfland veilig wordt. De expert moest berekeningen controleren, maar stelt dat gemeente, Rijkswaterstaat en de aannemer waarschuwingen over risico’s niet serieus nemen.

Te weinig mankracht in vergunningenteam

Civiel technicus Ad de Kanter werkte de afgelopen maanden in het ‘vergunningenteam’ van de gemeente. Dat team controleert constructietekeningen en –berekeningen van onder andere de landtunnel. Rijkswaterstaat is opdrachtgever voor het project, dat wordt uitgevoerd door aannemerscombinatie A4All (Boskalis, Heijmans en VolkerWessels) en getoetst door de gemeente. Volgens De Kanter is sprake van tijdsdruk en te weinig mankracht voor goede controle.

 

Constructie kan bezwijken

In mails aan landelijke en Schiedamse volksvertegenwoordigers meldt hij dat aannemer, Rijkswaterstaat en de leiding bij de gemeente wat laatdunkend hebben gereageerd op opmerkingen van de controleurs over fouten en onvolkomenheden in de constructieve berekeningen en –tekeningen, zo meldt de GroenLinksfractie van Schiedam op haar website. ‘De aannemer reageert nauwelijks serieus op deze opmerkingen. Volgens de Kanter is temperatuurbelasting niet meegenomen in de berekeningen en is de detaillering van de wapening op essentiële plaatsen onjuist, waardoor op enig moment bezwijken van de constructie niet kan worden uitgesloten.’

 

Geen overleg met Rijkswaterstaat

Zijn kritiek gaat verder, aldus GroenLinks. ‘Onder tijdsdruk krijgen de controleurs de opdracht constructies van bepaalde geluidsschermen maar niet te controleren. En ook beperkte de leiding van de afdeling zich tot het schrijven van een wat vrijblijvende brief aan Rijkswaterstaat, toen bleek dat Rijkswaterstaat niet met de medewerkers van gemeente Schiedam wilde overleggen betreffende de constructie van de landtunnel. Dit was voor De Kanter de aanleiding om op 7 juni acuut met zijn werk voor de gemeente te stoppen en nu de klok te luiden.’

 

Gemeente: Toetsingsprocedure niet afgerond

Volgens gemeentewoordvoerder Aad van der Wel meent het college dat het te vroeg is voor zorgen. ‘De tekeningen voor de tunnelwand waarover het hier gaat, zijn nog in behandeling. De toetsingsprocedure is dus nog niet afgerond. Uit die toetsing kunnen twee dingen komen: de plannen zijn goed, of ze zijn niet goed en dan gaan we in gesprek met de aannemer en Rijkswaterstaat. Overigens laat Rijkswaterstaat naar aanleiding van de gemaakte opmerkingen nog een second opinion uitvoeren’, zegt Van der Wel.

 

Toetsen volgens de normen

Wethouder Arie Wijten liet in de raadsvergadering gisteren weten dat de gemeente toetst volgens de normen. Het college neemt de reactie van De Kanter serieus en zal de gemeenteraad op korte termijn schriftelijk informeren over de stand van zaken en de verantwoordelijkheden binnen het project nader toelichten, meldt de gemeente.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door ed van puijenbroek (wao) op
Met Arie Wijten als wethouder moet dat goed komen; echt wel!
Door Rogier op
GL is als tegenstander van de A4 (en van welke weg niet eigenlijk) te verdacht om dit aanhangig te maken. Terwijl die tunnel er door hun milieuregeltjes moet komen. Er is een simpele en goedkope oplossing: geen tunnel!
Door Koert Vrijhof (adviseur) op
Is ook hier sprake van een tunnelvisie?
Door Karel Limburg (Omwonende) op
Maar de werkzaamheden zijn allang -zonder bouwvergunning- in uitvoering.
Heiwerk vindt plaats en wapening wordt al aangebracht, gevolgd door het storten van beton(-wanden).

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners