of 63998 LinkedIn

Klimaatbeleid niet goed verankerd bij gemeenten

De thema’s klimaat en duurzaamheid zijn in veel gemeenten niet goed verankerd, blijkt uit onderzoek van Renske den Exter, Wageningen Universiteit.

De thema’s klimaat en duurzaamheid zijn in veel gemeenten niet goed verankerd. Gemeenten hebben moeite om die onderwerpen een plek te geven in de organisatie. Daarvoor is meer coördinatie nodig. Dat blijkt uit afstudeeronderzoek van Renske den Exter voor de opleiding Urban Environmental Management aan de Wageningen Universiteit.

Eerste onderzoek op nationaal niveau
Den Exter verrichtte voor zover bekend het eerste onderzoek waarin op nationaal niveau de grotere gemeenten (meer dan 100.000 inwoners) met elkaar zijn vergeleken op de formulering, verankering en daadwerkelijke uitvoering van hun klimaatbeleid. Met haar scriptie won Den Exter onlangs de Rachel Carson Milieuscriptieprijs 2012, die wordt uitgereikt door de VVM, netwerk van milieuprofessionals.

 

Verankering in de organisatie is laag
Volgens de onderzoekster is de verankering van klimaatbeleid in de gemeentelijke organisatie laag tot middelmatig. Het is vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor duurzaamheid. In beleid is het thema middelmatig verankerd en op het niveau van uitvoering (hoeveel mankracht en geld is er beschikbaar) zelfs hoog. Vier grote steden die het wel goed doen (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Tilburg) dienden als referentiegemeenten.

 

Gemeenten leggen verantwoordelijkheid buiten
De lage verankering op organisatieniveau heeft een risico, zegt Den Exter. Gemeenten dreigen de verantwoordelijkheid voor duurzaamheidsdoelstellingen te snel buiten het gemeentehuis te leggen. ‘Ik merkte in de interviews dat gemeenten hun klimaatorganisatie – als die er is – als iets tijdelijks zien. Ze hebben het idee dat straks iedereen zelf verantwoordelijkheid neemt voor duurzaam handelen. Dat bijvoorbeeld de medewerkers van de afdeling wonen vanzelf in alle plannen en uitvoering denken aan milieumaatregelen. Maar op de werkvloer is dat nog lang niet vanzelfsprekend. Bovendien is duurzaamheid een breed begrip, waar voortdurend nieuwe onderwerpen ondervallen. Niemand weet wie dat oppakt als de klimaatcoördinator weg is.’

 

Milieubeleid bij de milieudienst
Volgens haar zijn een klimaatcoördinator en een kernteam dat afdelingen betrekt bij duurzaamheid noodzakelijk om duurzaamheid goed in te bedden in gemeentelijke organisaties. ‘Sommige gemeenten experimenteren bijvoorbeeld met het onderbrengen van milieubeleid bij de milieudienst. Het gevaar bestaat dat het beleid dan te ver bij gemeentemedewerkers vandaan komt te staan. Het draagvlak is in die gemeenten heel laag.’

 

Effect niet gemeten
Ook viel Den Exter op dat gemeenten nog weinig aandacht schenken aan monitoren en meten van de effecten van het klimaatprogramma, bijvoorbeeld op de uitstoot van CO2. Bij de referentiegemeenten gebeurt dit wel. Den Exter heeft haar resultaten naar de 25 deelnemers gestuurd en kreeg positieve reacties. ‘Nu zien ze hoe ze scoren en wat er bij de buren gebeurt, daar kunnen ze van leren.’

 

Lees hier het afstudeeronderzoek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door olav (nieuwsgierig) op
Jammer zeg, nu weet ik nog niet waarom Piet vindt wat hij vindt.

De link van GB was interessant ...
Door hog farm op
het thema uitgeprocedeerde asielzoekers is ook niet goed verankerd bij gemeenten
Door Boris op
Henk Daalder maakt het wel erg bont: Zoek een planeet in het universum waar de temperatuur aan uw eisen voldoet, constant is en ga daar wonen, en verknoop aub niet alle sores aan het klimaat op aarde aan elkaar want dat kost veel te veel centjes (wat is de CO2 uitstoot van het produceren van papier en muntgeld eiegenlijk?).

"bestrijding van het klimaatprobleem"....nou ik weet wel wat er bestreden moet worden: de vooringenomenheid dat het gaat om "een probleem" en de assumptie dat die "bestreden" moet en zelfs kan worden.
Door Piet (consultant) op
Beste OLAV. Je stelt mij de vraag "WAAROM"! Je kan beter aan MANON WILLE de projectmanager vrager, "WAAROM" het gras in de zomer enorm droog wordt en vervolgens hypocriet verder gaat dat het veel te nat wordt. Kortom hij poneert een aantal (persoonlijke) beweringen die op niets gestoeld zijn, hij verstrekt geen enkele motivatie. Hij poneert meer een uiterst pessimistisch levensgevoel (uit hoofde van zijn karakter) dan een objectieve wetenschappelijk verwachting! Dus je moet niet aan mij vragen "WAAROM, maar aan hem vragen "WAAROM"!
Door olav (nieuwsgierig) op
Waarom vindt Piet de consultant dat Manon Wille de projectmanager water zich schromelijk vergist?
Door willem (inwoner) op
@Henk. "elektrisch rijden" als maatregel om de co2-uitstoot te verminderen? Als die elekriciteit opgewekt is in een kolencentrale met een rendement van 50% vraag ik me dat sterk af. Ik geloof pas in elektrisch rijden als de elektriciteit ook groen is opgewekt... Tot die tijd is het een zegen voor de binnenstad (fijnstofreductie, geluidsreductie) maar doet dit niet veel voor de co2-reductie.
Door Henk Daalder Windparken Wiki op
Zowel lokale overheden, als het Rijk, als burgers en bedrijven, hebben een taak in de bestrijding van het klimaatprobleem, om te voorkomen dat de kosten nog hoger gaan oplopen.
En dan niet de kosten voor hogere dijken, die zijn al extreem hoog, en 80 jaar te vroeg afgehandeld

Het gaan om voor Nederland nieuwe ziektes en insecten uit warmere streken, die ook hier steeds meer gaan gedijen, maar geen natuurlijke vijand hebben, of organismen met natuurlijke weerstand.

Mens en dier zullen meer ziekte kosten hebben
De voedselvoorziening, met gewassen die nu goed gedijen, worden daar ook door beinvloed. Dat is in extremo te zien aan de verdroging in Zuid Europa en Noord Afrika. Dat gaat steeds verder naar he noorden opschuiven.

Daarom moeten alle partijen hun rol spelen.
En elkaar scherp houden als een van de partijen zijn rol onvoldoende invult.

Het Rijk moet voor de goede condities zorgen
Lokale overheden moeten opkomen voor hun burgers. Bedrijven worden al zo in de watten gelegd, die zijn het beste geholpen met nieuwe klanten.

Help daarom burgers met investeringen in energiebesparing (vooral woningen) en het zelf opwekken van duurzame energie, en elektrisch rijden.
Deze 3 acties leveren verreweg het meeste op, de rest is PR en franje.

Hoog tijd dat gemeentes gaan opkomen voor hun eigen burgers, het Rijk kijkt alleen naar zijn fossiele belangen.
Provincies kijken nog nar de fossiele bedrijven waar ze vroeger aandeelhouder waren, en maken de verkeerde keus.
Opkomen voor het voordeel van de eigen burgers, stimuleert waar zijn in gaan investeren in hun eigen voordeel, en de groei van de duurzame economie.

Zo simpel is het.
Door Ivo op
Is klimaatbeleid nu echt een gemeentelijke taak? Het maakt niet uit hoeveel de gemeente aan belastinggeld investeert, de temperatuur zal er geen duizendste graad mee veranderen. Rekening houden met klimaatverandering (dijken, beplanting, groene daken enz) is van een heel andere orde, ook financieel.

@Manon, het blijkt dat meer mensen sterven van koude dan van warmte, dus klimaatverandering heeft hierop juist een positieve werking, net als op oogsten; meer opbrengst per hectare.
Door Meppie op
Heeft Piet ook iets inhoudelijks te melden? Of moet hij daarvoor eerst zelf naar de psychiater?