Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Klimaatbeleid gemeenten blijft in ambities steken

Het klimaatbeleid van veel gemeenten komt nog niet verder dan plannenmakerij. Bestuurders en beleidsmakers weten hun ambities onvoldoende te vertalen in concrete plannen. Brede betrokkenheid van de werkvloer wordt node gemist.

12 december 2017

Het klimaatbeleid van veel gemeenten komt nog niet verder dan plannenmakerij. Bestuurders en beleidsmakers weten hun ambities onvoldoende te vertalen in concrete plannen. Brede betrokkenheid van de werkvloer wordt node gemist.

Wel vooruitgang

Dat blijkt uit de Klimaatscan 2017, uitgevoerd door AT Osborne, waaraan een kwart van de gemeenten deelnam. Ten opzichte van het vorige, twee jaar geleden uitgevoerde onderzoek is wel vooruitgang geboekt. Zo is het aantal gemeenten dat voor de komende vijf jaar een stijging van het aantal klimaatadaptatie-gerelateerde projecten verwacht meer dan verdubbeld.


Speeltje van beleidsmakers
In algemene zin concluderen de onderzoekers dat het klimaatbeleid nog te veel blijft hangen in de top. De gemeentelijke aanpak komt tot nu toe vooral van beleidsmakers. ‘Een nadeel van deze aanpak is dat het lastig is om de werknemers te motiveren en dat er weinig initiatief van de werkvloer komt.’

Beter bottom-up en top-down
Gemeenten zouden daarom beter een bottom-up aanpak kunnen hanteren. Mits door de ambtelijke top daaraan voorafgaand wordt geïnvesteerd in de betrokkenheid van de werkvloer. Voor veel van hen is klimaatadaptatie nog steeds een vaag begrip; zij zien de consequenties en urgentie van het onderwerp voor hun gemeente nog onvoldoende.

Groot doet het beter
De onderzoekers constateren dat grote gemeenten beter inspelen op de klimaatveranderingen dan kleinere. Zij hebben dan ook meer financiën en personeel beschikbaar om het onderwerp expliciet onder te verdelen in taken en verantwoordelijkheden.

Mogelijk hoge kosten
Uitstellen van concreet klimaatbeleid blijft niet zonder gevolgen. Dit kan leiden tot een last-minute implementatie van maatregelen, met mogelijk hoge kosten tot gevolg. Eerder becijferde Deltares het schaderisico voor de overheid bij uitblijvende maatregelen in het jaar 2050 op 71 miljard. Volgens AT Osborne onderstreept dit de noodzaak voor gemeenten om concreet met klimaatbeleid aan de slag te gaan.     

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruben
Weet iemand waar we dit document zouden kunnen vinden? Ik zou het graag meenemen in het werk.
H. Wiersma / gepens.
Als je weet en ziet dat er nog volop nieuwbouw woningen met ouderwetse gasketels worden gebouwd wekt dit nauwelijks verbazing. Vooral het Rijk blijft in gebreke met het achterblijven van nieuwe bouwvoorschriften. Overigens schreef ik dat een jaar geleden ook al.
E. Kool
Beste Ruben, als u een mail stuurt naar klimaatscan@atosborne.nl, dan sturen we u het rapport op.
Ruben
Dat is nog eens service!
Advertentie