Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kerncentrale Borssele is veilig

De Kernfysische Dienst (KFD) reageert op de discussie over de veiligheid van Borssele nadat een rapport van de Europese Commissie was uitgelekt.

04 oktober 2012

Greenpeace en GroenLinks willen dat minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) de kerncentrale in Borssele stillegt voor onderzoek, maar de Kernfysische Dienst ziet daar geen enkele aanleiding voor. De centrale is veilig en voldoet aan alle vergunningseisen, meldde de onafhankelijk toezichthouder woensdagavond.

Niet bestand tegen extreme omstandigheden
De Kernfysische Dienst (KFD) reageert op de discussie over de veiligheid van Borssele die losbarstte nadat begin deze week een rapport van de Europese Commissie was uitgelekt. Volgens deze rapportage, die donderdag openbaar wordt, zouden Europese kerncentrales niet voldoen aan de normen en zouden er ook in Borssele investeringen nodig zijn om de centrale bestendig te maken tegen extreme gebeurtenissen.

Veilig
Volgens de KFD, die de test beoordeelde, is Borssele zelfs veiliger dan de vergunning eist. ,,Het ontwerp van Borssele houdt al rekening met extreme omstandigheden zoals een overstroming en aardbeving. Sinds Fukushima ligt de lat nog hoger'', meldt de KFD. De EPZ (Elektriciteits-Produktiemaatschappij Zuid-Nederland) werkt aan plannen voor verdere verbetering en de Kernfysische Dienst ziet daar op toe, aldus de toezichthouder.

Stilleggen
Greenpeace wil dat Borssele onmiddellijk wordt stilgelegd en kondigde aan naar de Raad van State te stappen als Verhagen dat niet doet. GroenLinks wil de kerncentrale in Zeeland eveneens laten stilleggen. De partij denkt zo tientallen miljoenen euro's te kunnen besparen die anders nodig zouden zijn om de veiligheid op orde te brengen.

Internationale veiligheidseisen
Volgens het ministerie van Verhagen bevat het Europese rapport geen nieuws en voldoet de Nederlandse kerncentrale aan internationale veiligheidseisen. Wel is na de ramp in Fukushima aangegeven dat er gekeken zal moeten worden naar maatregelen waardoor ook bij heel extreme gebeurtenissen de veiligheid is gewaarborgd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie