of 62812 LinkedIn

Kanjerregeling voor zes rijksmonumenten

De investering van 47 miljoen die het kabinet doet in restauratieprojecten verdienen zich zelf terug. Het geld gat naar zes projecten.
Reageer

Het kabinet heeft 47 miljoen euro uitgetrokken voor de restauratie op korte termijn van een aantal rijksmonumenten. Van deze zogenoemde kanjerregeling gaat 27 miljoen naar zes projecten die eerder niet in aanmerking kwamen voor een restauratiesubsidie.

Kanjerregeling

Dat maakt staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) donderdag bekend in de Kathedrale Basiliek van Sint Bavo te Haarlem.

Monumenten
De kerk is een van de zes rijksmonumenten die op korte termijn kunnen worden gerestaureerd. De andere gebouwen zijn de Nieuwe Kerk te Delft, het Chatelet van Kasteel de Haar in Haarzuilens, de RK-Kerk van Sint-Franciscus van Assisi in Amsterdam, de Rooms-Katholieke basilicale kruiskerk H.Hart van Jezuskerk in Vinkeveen en de Gereformeerde Kerk in Andijk.

Bestrijding van de crisis
Volgens Zijlstra snijdt het mes aan twee kanten. Niet alleen kan de broodnodige restauratie snel worden opgepakt, ook draagt de kanjerregeling bij aan de bestrijding van de crisis in de bouw- en monumentensector.

Extra inkomsten
De investeringen die het kabinet doet in restauratieprojecten verdienen zich zelf terug. ,,Voor iedere euro die de overheid uitgeeft aan restauratie van monumenten, vloeit anderhalve euro terug in de staatskas, onder andere door extra inkomsten uit belastingen en toerisme”, aldus Zijlstra.

Nationaal Restauratiefonds
Van de beschikbare 47 miljoen gaat 20 miljoen euro naar het Nationaal Restauratiefonds. Dat kan hierdoor meer leningen tegen een lage rente verstrekken aan eigenaren van niet-woonhuismonumenten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners