of 64231 LinkedIn

Kamp door stof na rapport Onderzoeksraad

Uit het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid blijkt dat het kabinet te weinig oog heeft voor de veiligheid van Groningers bij de gaswinning.
3 reacties

Het kabinet erkent dat er de afgelopen jaren bij de gaswinning in Groningen te weinig aandacht is geweest voor de veiligheid van Groningers. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) zei maandag voor RTV Noord dat het kabinet dat betreurt. ,,Het spijt me zeer dat het zo is gegaan.''

Rapport Onderzoeksraad

Kamp reageerde daar op het vorige maand verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid naar de gaswinning in Groningen. De onderzoeksraad kwam tot de slotsom dat het ministerie van Economische Zaken en bij de gaswinning betrokken instellingen vooral oog hadden voor het financiële belang van de gaswinning maar te weinig keken naar risico's voor de Groningers.

Verbeteringen 

Diverse partijen in de Tweede Kamer (CDA, Partij voor de Dieren en GroenLinks) wilden dat het kabinet excuses zou maken voor alle schade die is ontstaan als gevolg van de gaswinning in het door aardbevingen getroffen gebied. Maandag zei Kamp: ,,Het spijt mij zeer dat de veiligheidsbelangen van de Groningers niet de aandacht kregen die ze verdienden. De veiligheid staat nu voorop en ik zal er alles aan doen om de verbeteringen waar de Groningers terecht om vragen, te realiseren."
 
"Diep geraakt"

De minister zei dat de gebeurtenissen in Groningen hem ,,diep raken’’. ,,Uiteindelijk gaat het om de veiligheid en ik erken dat alle betrokkenen bij de gaswinning, en zeker ook het ministerie van Economische Zaken, meer aandacht hadden moeten hebben voor de veiligheid van de Groningse burgers. Dat dit zo is gegaan betreur ik.''
 
Adviezen experts

Hij wilde niet zeggen of de gaswinning na juli nog verder omlaaggaat. Kamp besloot onlangs de gasproductie voor de eerste helft van dit jaar te verminderen van 22 tot 16,5 miljard kuub. Als in juli de adviezen van experts binnen zijn, bekijkt Kamp of de productie ook de tweede helft van het jaar omlaag kan, tot 35 miljard kuub.
 
NAM

Op de vraag of de NAM ook haar spijt moet betuigen wilde hij niet ingaan. De wettelijke verantwoordelijkheid ligt bij mij, aldus de bewindsman. Hij vindt wel dat ook de NAM meer oog had moeten hebben voor de veiligheidsbelangen van de Groningers.

Versterking huizen

,,Waar het nu op aankomt is de versterking van huizen'', zei Kamp. Dit jaar moeten 3000 huizen in de noordelijke provincie worden versterkt. Volgend jaar moeten dat er nog meer zijn. Hij wees er ook op dat mensen schadevergoeding krijgen en dat het kabinet investeert in de economie van de regio.

De Tweede Kamer praat dinsdag over het rapport van de onderzoeksraad. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door henk op
De VVD voorzitter van de 2e kamer dacht er anders over:
De Kamer stemde gisteravond over een motie van wantrouwen van de Partij voor de Dieren tegen minister Kamp. In een hoofdelijke stemming stemden 11 Kamerleden voor de motie en 101 tegen. Behalve de Partij voor de Dieren steunden alleen PVV en 50Plus de motie. In een hoofdelijke stemming worden de namen van alle Kamerleden voorgelezen en die moeten één voor één "voor" of "tegen" zeggen.

Microfoon open

Na afloop van de stemming zei Van Miltenburg tegen een medewerker, terwijl de microfoon nog openstond: "Much to do about nothing, vind ik, die hoofdelijke stemming", ofwel "een hoop gedoe om niets".
Door H. Wiersma (gepens.) op
De veiligheidsaspecten rond de gaswinning zijn tot 2010 weggekeken en daarna successievelijk steeds serieuzer genomen. Het daarop goed inspelen kan, gelet op de grote financieel economische belangen, niet van vandaag op morgen zijn geregeld. Wat wel snel moet kunnen worden geregeld zijn de echte bouwschades van aardbevingen voor de Groningers. De traagheid waarmee de Rijksoverheid en haar kornuiten dat vraagstuk oppakt is natuurlijk ontstellend slecht en deze minister mede direct aan te rekenen.
Overigens zijn er in Nederland heel veel gebieden waar woningen slecht verkopen en ook delen van Nederland waar problemen van gaswinning (Noord-Holland) en/of andere aspecten (bijv. milieu- en gezondheidseffecten verkeer en ernstige hinder vliegverkeer) een negatieve rol op het leefklimaat hebben. In dat opzicht is Groningen niet veel anders toebedeeld dan de rest van ons land.
Door Jannie op
Jammer dat het eerst zover moet komen voordat dit randstadkabinet oog heeft voor andere gebieden in Nederland dan de Randstad...