Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kamer wil tolvrije Westerscheldetunnel

De Westerscheldetunnel, die Zeeuws-Vlaanderen met de rest van Nederland verbindt, moet volgens een Kamermeerderheid "zo spoedig mogelijk" tolvrij worden. Partijen hameren er al langer op, maar demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zag vooralsnog weinig in het plan.

29 juni 2021
shutterstock-1248578800.jpg

De Westerscheldetunnel, die Zeeuws-Vlaanderen met de rest van Nederland verbindt, moet volgens een Kamermeerderheid 'zo spoedig mogelijk' tolvrij worden. Partijen hameren er al langer op, maar demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) zag vooralsnog weinig in het plan.

Motie

Volgens de SP en BBB, die de motie hiertoe indienden, is het "onrechtvaardig" dat men tol moet betalen voor de tunnel. Vooral bewoners van Zeeuws-Vlaanderen worden erdoor geraakt. Zij hebben in feite geen andere keuze dan gebruik te maken van de bijna 7 kilometer lange tunnel. Een retour kost in totaal tien euro. De enige andere route is omrijden via Antwerpen, die al snel honderd kilometer langer is en een uur extra reistijd kost voor bijvoorbeeld een rit van Terneuzen naar Middelburg.

 

Tol

Automobilisten in Nederland moeten alleen voor de Westerscheldetunnel en de Kiltunnel, tussen Dordrecht en 's-Gravendeel, tol betalen. Van Nieuwenhuizen zei eerder dat er geen geld was voor het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel. De indieners Mahir Alkaya (SP) en Caroline van der Plas (BBB) willen de maatregel betalen door andere infraprojecten waar geen draagvlak voor is, stop te zetten. De Kamer wil verder dat de regering met de provincie Zeeland gaat praten hoe het tolvrij maken van de tunnel bekostigd kan worden door een volgend kabinet. Een motie daartoe van SGP, ChristenUnie, CDA en VVD werd door alle partijen gesteund. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Paul / projectleider
Mooi symbolisch gebaar, maar gaat de provincie niet over die tunnel? Volgens mij is de agenda van de TK gevuld genoeg...
H. Wiersma / gepens.
Niet alleen Zeeuwen worden geraakt, ook de toeristen/het toerisme ondervinden dit als een stagnerend obstakel.
Albert
Misschien dat de Kamer ook kan besluiten dat de boot naar de Waddeneilanden gratis wordt? Het is onrechtvaardig dat de bewoners van die eilanden moeten betalen om aan de wal te komen. En ook voor toeristen is dit een stagnerend obstakel. En als we dan toch bezig zijn, waarom moet ik betalen voor een treinkaartje? Heel onrechtvaardig!



Volledig eens met de observatie dat de Kamer zich misschien beter kan bezighouden met zaken die er werkelijk toe doen.
Jan
@Criticaster. Voor welke andere tunnel in Nederland moet je ook tol betalen? Geen een. Waarom hier wel dan? Vergelijkingen met boottochten of treinreizen gaan niet op. Tunnels behoren tot de normale openbare infrastructuur en dienen gratis te zijn.
Jan
Okee, de Kiltunnel wel. Dan moet die ook tolvrij worden.
Advertentie