of 60220 LinkedIn

Kabinet zoekt naar oplossing PFAS

De overheid werkt naar eigen zeggen "met man en macht" om knelpunten op te lossen die veel bouwbedrijven, grondverzetters en baggeraars ondervinden sinds ze aan strenge normen moeten voldoen wanneer ze grond verplaatsen die is vervuild met bepaalde chemische stoffen: PFAS.
10 reacties

De overheid werkt naar eigen zeggen 'met man en macht' om knelpunten op te lossen die veel bouwbedrijven, grondverzetters en baggeraars ondervinden. De bedrijven moeten aan strenge normen voldoen wanneer ze grond verplaatsen die is vervuild met chemische stoffen die bekendstaan onder de verzamelnaam PFAS.

Oplossingen

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is over de problemen in gesprek met bedrijven en lagere overheden. Ze wil snel oplossingen vinden, verzekert haar ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Het ministerie zegt begrip te hebben voor de 'frustratie en onrust' in de sector, die voor volgende week een grote demonstratie in Den Haag voorbereidt om aandacht te vragen voor de problemen rond PFAS én stikstofregels. Net als stikstof leidt het PFAS-probleem tot stagnatie en vertraging, vooral in het baggerwerk en de bouw.

 

Zorgen

Brancheorganisaties als Bouwend Nederland en de Vereniging van Waterbouwers maken zich daar grote zorgen om. De woordvoerster van het ministerie stelt dat op basis van tijdelijke regels die onlangs zijn ingevoerd ook 'heel veel wel kan'.

 

Giftig

Kern van de zaak is de regel dat het verplaatsen van grond niet mag leiden tot hogere concentraties poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS). Daaronder vallen zo'n zesduizend stoffen die door de mens zijn gemaakt. Ze zijn water- en vuilafstotend en zitten in tal van producten, van verf tot regenjassen en van teflon tot blusschuim. Bepaalde PFAS zijn dermate giftig, dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ze beschouwt als "zeer zorgwekkend".

 

Meten

Lage concentraties PFAS zitten vrijwel overal in de bodem. Bedrijven die grond verplaatsen, zijn nu verplicht de verontreiniging te meten. Storten mag niet meer zomaar. Zo geldt in diepe plassen een bovengrens van 0,1 microgram per kilo, de laagst meetbare concentratie. Voor woningbouw en industrie geldt een hoger maximum: 7 microgram voor PFOA en 3 microgram voor overige PFAS.

Uitgangspunt is dat verontreiniging niet toeneemt.

 

Beeld

Een van de problemen is echter dat gemeenten en provincies nog niet goed in beeld hebben in hoeverre hun grondgebied met PFAS is vervuild. Het RIVM doet landelijk onderzoek. Bedrijven laten ook zelf metingen verrichten. De vraag is groot, maar laboratoria spelen daar op in, aldus het ministerie. "De wachttijd is nu een a twee weken."

(ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
Het Rijk zoekt al hééééél lang. Met alleen zoeken kom je niet ver.
Door p op
Tja, als je in een schoon landje wil (blijven) wonen dan moet je ook grenzen stellen en handhaven-in het algemeen belang

In dat eerste zijn we beter dan het tweede...
Met alle gedoe van dien..
Door Richard (Public affairs) op
Ik snap er niets van waarom dit nou in de links/rechts tegenstelling wordt getrokken en een complottheorie dat het bewust wordt gedaan.
Het besluit is van de staatssecretaris, zij baseert zich op het voorzorgbeginsel. Het tijdelijk kader is daarom zeer streng maar een brede Kamermeerderheid is het met haar eens. Persoonlijk ben ik van mening dat het beleid nu te streng is. Maar stel je voor dat bewezen zou worden dat er iemand kanker van heeft gekregen, dan zijn de rapen gaar en hebben 'ze' het weer gedaan.
Door Spijker (n.v.t.) op
Snel bij het Rijk is al gauw dat het maanden gaat duren. Het wordt tijd dat ze bij het Rijk eens met twee benen in de modder gaan staan. Misschien begrijpen ze dan wat er aan de hand is. Het is ronduit onbehoorlijk bestuur wat allemaal plaatsvindt onder de PAS en PFAS. De regie is compleet zoek. Bedrijven lijden aanzienlijke schade en in Den Haag blijven ze nog steeds met oogkleppen op werken. Of is het juist de bedoeling dat er een recessie komt?
Door doeterniettoe (-) op
@Adriaan:
Dit artikel gaat over PFAS. De staatssecretaris heeft eerder dit jaar een besluit genomen dat tot de problemen leidt. Niet een rechter.
Als u stelt dat 'werkend Nederland' hiervan de dupe is, dan moet u bij de politiek zijn.

En als u het niet met dat besluit eens bent kunt u dat besluit aanvechten. Bijvoorbeeld bij een rechtbank.
Door Frank op
@Adriaan:

Gure linkse wind? Nee hoor, dit is gewoon het gevolg van een overheid die jarenlang alles maar op zijn beloop heeft gelaten (zoals Wottsjer al zei).

En als de politiek niets doet of kan doen, dan zal de rechter dus ingrijpen, lijkt me niet meer dan gezond!
Door Spijker (n.v.t.) op
Dit Kabinet is alleen maar bezig om oplossingen te zoeken, maar daar kom je niet veel verder mee. Wat ontbreekt is kennis, besluitvaardigheid, continuïteit en vooral een goede regie.
Door Petra op
Je zou toch onderhand mogen hopen/denken dat rechts maar toch ook links in de gaten moet hebben wat een puinhoop ons land is geworden en dat er echt hoognodig iets moet veranderen?

Of zit er tóch een plan achter om Nederlanders murw te maken en Nederland rijp te maken voor iets wat ik nog niet onder woorden wil brengen?
Door Adriaan Zwaag op
Het kabinet Rutte 3 is 1 groot drama. Geen visie, men reageert slechts op incidenten en daarvan komen er steeds meer. Niet de regering bepaalt tegenwoordig wat er moet gebeuren in dit land, maar de rechterlijke macht. De uitspraken van de Raad van State zijn sinds een goed half jaar werkelijk bij de wilde beesten af. Duidelijk is dat met de komst van Thom de Graaf als (vice)voorzitter er een gure linkse wind is gaan waaien. Werkend Nederland is daarvan als eerste de dupe. En daarna volgen alle burgers in de lage en middenklasse: Voor hen is er geen woonruimte meer en de voedselprijzen zullen hard gaan stijgen.
Door Wottsjer (Watcher) op
Alsof PFAS en de regels daaromheen plotsklaps uit de hemel zijn gevallen, zo reageert bouwend en grond slepend Nederland nu. Dit kwam er al jaren aan, maar iedereen stak zijn kop in het zand, in dit geval bijna letterlijk. En nu moet er even snel een oplossing of list komen, omdat we anders in de verdoemenis zakken. Kan het failliet van de liberale zelfregulering mooier gedemonstreerd worden? Nauwelijks!