of 60715 LinkedIn

Kabinet verruimt landelijke PFAS-norm

Het kabinet wil bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de PFAS-normen makkelijker financieel kunnen helpen. Daarnaast komt er een ruimere norm voor deze schadelijke chemische stoffen in de grond en wordt gewerkt aan een verbod op sommige van deze stoffen, meldt milieuminister Stientje van Veldhoven vrijdag.
5 reacties

Het kabinet wil bedrijven die in de problemen zijn gekomen door de PFAS-normen makkelijker financieel kunnen helpen. Daarnaast komt er een ruimere norm voor deze schadelijke chemische stoffen in de grond en wordt gewerkt aan een verbod op sommige van deze stoffen, meldt milieuminister Stientje van Veldhoven vrijdag.

Achtergrondwaarde

Dat de landelijke norm voor PFAS in de grond van 0,1 microgram per kilo, de laagst meetbare hoeveelheid, naar 0,8 microgram gaat, meldden coalitiebronnen donderdag al. Van Veldhoven heeft onderzoek laten doen door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het onafhankelijke onderzoeksinstituut Deltares naar een zogeheten achtergrondwaarde. Deze waarde was nodig omdat van veel stukken grond niet bekend is hoeveel PFAS er voorkomt.


Steviger vangnet

Door de ruimere norm mag een groot deel van de bagger- en bouwwerkzaamheden die stilliggen worden hervat. Daarnaast werkt het kabinet aan een steviger vangnet voor ondernemers. De overheid moet tijdelijk voor een groter deel garant kunnen staan voor leningen die gezonde middelgrote en kleine bedrijven afsluiten als zij in de problemen zijn gekomen door de PFAS-normen. Een bestaande regeling wordt verruimd. Van Veldhoven en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) zijn hierover in gesprek met banken en andere betrokken partijen.


'Bestuurlijk kost tijd'

‘We hebben allemaal gezien dat de gevolgen voor het bedrijfsleven groot waren’, zegt Van Veldhoven. ‘De snelheid van een bedrijf gaat om uren, dagen; bestuurlijk kost het soms wat meer tijd’, zegt Van Veldhoven over de kritiek van het bedrijfsleven dat er niet snel genoeg een ruimere norm kwam. De bouwers trokken dit najaar naar het Malieveld uit woede over de impasse die is ontstaan door de milieunormen.


Proeven met reinigen PFAS-grond

Daarnaast wil Van Veldhoven binnenkort aan de slag met proeven om grond met PFAS te reinigen. Op Europees niveau wordt verder gewerkt aan een verbod op bepaalde niet-essentiële PFAS. ‘Waar het om gaat is dat we de kraan dichtdraaien’, zegt Van Veldhoven. ‘We zijn nu de rotzooi aan het opruimen.’ Ze maakt de vergelijking met de stikstofuitstoot, die na de uitspraak van de Raad van State ook omlaaggaat. Niet-essentiële stoffen die tot PFAS behoren, zijn bijvoorbeeld stoffen in de anti-aanbaklagen van pannen, of vochtwerende stoffen in kleding. Daar zijn genoeg alternatieven voor, aldus de minister. Bepaalde PFAS zitten ook in medicijnen. Die worden nog gewoon toegelaten.

Geen duurzame oplossing
De ruimere norm voor PFAS in de grond is geen duurzame oplossing, reageert de FNV op het besluit. ‘Het is goed dat de bouw en andere sectoren voorlopig door kunnen, maar we moeten ons realiseren dat de problemen nu niet zijn opgelost’, aldus FNV-bestuurder Janna Mud van Bouw en Wonen. De vakbond wil dat de regering snel werk maakt van een verbod op productie van ‘levensgevaarlijke’ PFAS. Ook moet er onderzoek komen naar de gezondheidsrisico's van die stoffen voor mensen die werken in de bouw. Een deel van de PFAS-stoffen is kankerverwekkend. Het kabinet moet samen met de PFAS-producenten aan een langetermijnoplossing werken. ‘Zij zijn medeverantwoordelijk voor de schade aan het milieu. Daarmee zijn ze ook verantwoordelijk voor een groot deel van de oplossing’, aldus Mud.

Goede stappen
Ondernemers vinden de ruimere PFAS-norm en financiële hulp aan bedrijven in de problemen goede stappen van de regering. Wel leven er bij ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland nog zorgen of de nieuwe normen voldoende ruimte bieden voor bedrijven die zich bezighouden met het natte grondverzet. ‘Wij hebben steeds twee zaken bepleit: een werkbare norm en een schadevergoeding voor geleden leed. Op beide punten biedt de minister de bedrijven openingen’, aldus de ondernemersorganisaties. Wel moeten de opdrachtgevers bij de overheid de ruimere normen daadwerkelijk toepassen, is de voorzichtige kanttekening van de ondernemersorganisaties.

 
Vinger aan de pols

Bij het droge grondverzet kan naar schatting van de organisaties zo'n 80 procent van stilliggende werkzaamheden weer op gang komen. Bij het natte grondverzet, waar baggeraars zich mee bezighouden, blijft de vraag of ‘de norm toereikend is’. De organisaties houden de komende tijd de vinger aan de pols in die branche. Het grootste deel van bedrijven in de grondtransportsector blijft in de problemen, ondanks de hogere PFAS-normen. Dat is de conclusie van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN). 'De aankondiging van het kabinet is niets meer dan een eerste stap', aldus TLN. De organisatie pleit verder vooral voor snelheid. De gemeentes moeten op de kortst mogelijke termijn bodemkwaliteitskaarten actualiseren en vaststellen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Henk op
Nu dit zo soepel kan, laten we dan ook de rekenregels voor de pensioenen aanpassen.
Door Broadcaster op
@ Lezertje: Het probleem zit vooral bij de politici die voor de bühne om het hardst opeens de wereld menen te moeten redden zonder zich daarbij over de consequenties van hun maatregelen te bekommeren.
Door Lezertje (Burger) op
"Achtergrondwaarde"?? Dit zijn geen stoffen die natuurlijk voorkomen, dus de achtergrondwaarde is NUL (0). Deze stoffen worden ook niet natuurlijk afgebroken. De hele PFAS-crisis wordt gekenmerkt door een hoog 'wir haben es nicht gewusst'-gehalte. Er wordt door milieugroepen en toxicologen allang gewaarschuwd voor schadelijkegevolgen pfas, en eerder voor pfoa's - maar milieugezeur vond niemand interessant, ook de kiezer niet overigens. Vergunningen voor productie en lozingen werden gewoon verstrekt. Nu klaagt het bedrijfsleven - datzelfde bedrijfsleven, bijv. Chemours te Dordrecht, heeft jarenlang en nog steeds veel geld verdiend aan productie en bijgehorende lozingen van deze stoffen. Waarom gaan bouwers en bedrijfsleven niet demonstreren voor de poorten van Chemours en vergelijkbare bedrijven? Zie verder bijv. factsheet van Amerikaans gezondheidsministerie: https://www.niehs.nih.gov/health/materials/perfl …
Door Adriaan Zwaag op
@Broadcaster: er komen wel meer bewindslieden in aanmerking om naar huis te worden gestuurd. Menno Snel (D66) voor de toeslagenaffaire, Ank Bijleveld (CDA) voor de Iraakse burgerdoden, Carola Schouten (CU) voor de stikstofcrisis, Mark Rutte (VVD) voor herhaaldelijk liegen.

Stuur je er 1 weg, dan ontstaat een domino-effect en volgen de anderen ook. En is een kabinetscrisis het uiteindelijke gevolg. Maar dat is precies de reden waarom er NIEMAND naar huis wordt gestuurd. De coalitiepartijen houden elkaar krampachtig overeind, strompelend naar het einde, maart 2021.
Door Broadcaster op
In een fatsoenlijk land zou dit toch een reden zijn om de staatssecretaris weg te sturen. Kennelijk is het geen enkel probleem om de norm 8 keer op te hogen maar in de tussentijd heeft het bakken vol met geld gekost. Met dank aan mevrouw Van Veldhoven (D66)

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners