Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Kabinet verklaart overstroomd Limburg tot rampgebied

Het demissionaire kabinet beschouwt de overstromingen in de provincie Limburg ook 'in formele zin' als een ramp, zegt premier Mark Rutte. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de rijksoverheid kunnen aankloppen.

15 juli 2021
Water-shutterstock-587335907.1.jpg

Het demissionaire kabinet beschouwt de overstromingen in de provincie Limburg ook 'in formele zin' als een ramp, zegt premier Mark Rutte. Dat betekent dat een wet van toepassing is die bepaalt dat mensen met schade die de verzekering niet dekt, ook bij de rijksoverheid kunnen aankloppen.

Niet alleen

Hoe de Wet tegemoetkoming schade door rampen precies wordt toegepast, moet nog nader worden uitgewerkt, zegt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur). 'Maar we willen vandaag het signaal afgeven dat Limburg er niet alleen voorstaat, ook niet financieel.' Van Veldhoven bracht donderdag een bezoek aan Limburg en vrijdagmiddag gaat Rutte er ook zelf naartoe. Hij gaat kijken 'in streken waar het komende dagen spannend wordt'. Hij roept anderen juist met klem op dat niet te doen. 'Er is daar geen behoefte aan pottenkijkers en ramptoerisme.'


Noodverordening

Roermond en buurgemeente Maasgouw kondigen per donderdagavond een noodverordening af. Op die manier hebben de gemeenten onder meer een stok achter de deur om ramptoerisme aan te pakken. Mensen kunnen preventief gefouilleerd worden, en iedereen die in een bepaald gebied niks te zoeken heeft, moet daaruit vertrekken. Ramptoeristen komen op het hoge water af en lopen hulpdiensten en door hoogwater getroffen bewoners voor de voeten. De Veiligheidsregio Limburg Noord roept mensen op niet naar rampgebieden te komen en de wegen vrij te houden voor de hulpdiensten.


Maastricht

De gemeente Maastricht roept inwoners van de stadsdelen Heugem en Randwyck op hun woningen 'zo snel mogelijk' te verlaten. De gemeente verwacht dat het water van de Maas rond 03.00 uur vrijdagochtend vroeg over de kades gaat bij Randwyck en Heugem. Daardoor komen straten onder water te staan en loopt het water woningen binnen.


Opvang

Maastricht roept mensen op spullen van beneden naar boven te brengen en gas en licht af te sluiten. 'Zorg dat u bij familie, vrienden of kennissen terecht kunt', aldus de gemeente. Wie daar niet terecht kan, kan zich melden in Sporthal De Heeg (Roserije 500) in stadsdeel De Heeg. Daar wordt gezorgd voor noodopvang. De gemeente vraagt inwoners ook andere mensen in de buurt op de hoogte te stellen, die de oproep wellicht nog niet gehoord hebben.

 

Evacuaties gehandicapten

Ongeveer tweehonderd verstandelijk gehandicapte bewoners van zorgcentrum Maasveld in Maastricht worden donderdagavond geëvacueerd, bevestigt een woordvoerder van de veiligheidsregio berichtgeving van rampenzender 1Limburg. Het centrum ligt niet ver van de Maas, in de wijk Heugem, en de vrees bestaat dat het onder water komt te staan.


Echt-Susteren

De gemeente Echt-Susteren verplicht inwoners van de dorpen Visserweert en Aasterberg en omgeving hun huizen te verlaten. Om te zorgen dat er in het te evacueren gebied niemand achterblijft, gaan toezichthouders van de gemeente sinds donderdagavond 21.00 uur alle huizen langs die geëvacueerd moeten worden.

 

Tussen Maas en Julianakanaal

Het evacuatiebevel is onderdeel van de noodverordening die geldt voor het hele gebied tussen de Maas en het Julianakanaal. Alleen hulpdiensten en inwoners mogen dit gebied nog in. Eerder op donderdag waren inwoners van de dorpen al opgeroepen te vertrekken. Wie toch in de eigen woning blijft, loopt volgens de gemeente op eigen risico groot gevaar. Politie en toezichthouders van de gemeente zullen de verlaten huizen bewaken.

 

Noodbrug

Enkele tientallen militairen van de genie zijn donderdagavond onder leiding van de Koninklijke Marechaussee naar Valkenburg vertrokken om daar een militaire noodbrug over de Geul aan te leggen. Een woordvoerder van Defensie zei dat de noodbrug naar verwachting vrijdagmorgen gereed is. De noodbrug komt op de plek waar een brug door woest stromend water is weggeslagen. Daardoor is een een deel van Valkenburg een eiland geworden, wat de hulpverlening bemoeilijkt.

 

Luchthaven blijft open

Maastricht Aachen Airport blijft op verzoek van de Veiligheidsregio Zuid-Limburg en de crisisorganisatie van de politie de hele nacht open. Zo kunnen helikopters van politie, defensie en andere hulpverleningsdiensten tijdig hulp bieden en situaties vanuit de lucht met helikopters monitoren in verband met de hoogwatercrisis in Limburg.

 

Opnamestop ziekenhuis

Het Venlose ziekenhuis VieCuri Medisch Centrum heeft donderdag per direct een opnamestop afgekondigd. Tot nader order neemt het ziekenhuis geen nieuwe patiënten meer op. Wel blijft de eerste opvang voor acute zorg gehandhaafd, maakte VieCuri donderdagavond bekend. Het ziekenhuis is vanwege het wassende water van de naburige Maas 'in opperste staat van paraatheid'. VieCuri houdt rekening met een eventuele evacuatie. Alle niet-spoedeisende operaties voor vrijdag worden afgezegd. Poli-afspraken, diagnostiek en dagbehandelingen gaan vrijdag wel nog door, maar ook dat kan veranderen.

 

1.250 bedden

Het Rode Kruis breidt het aantal noodbedden in het door wateroverlast getroffen Limburg uit van een paar honderd naar 1.250. Ook zijn er vanuit heel Nederland extra teams met vrijwilligers onderweg naar het zuiden. Volgens een woordvoerder is er vanuit verschillende gemeenten erg veel vraag naar bedden voor noodopvang van gedupeerden, onder meer uit Heerlen, Voerendaal, Simpelveld en Margraten. De gemeenten wijzen zelf de locaties aan waar de bedden kunnen worden neergezet, bijvoorbeeld in sporthallen. De gebieden die worden ontruimd, worden steeds groter. Volgens het Rode Kruis worden inmiddels 14 locaties ingericht. (ANP/redactie)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie