of 59281 LinkedIn

Kabinet kan door met luchthaven Lelystad

Het milieueffectrapport moest worden geactualiseerd omdat er fouten in de geluidsberekeningen waren. De onafhankelijke Commissie mer liet woensdag weten de aanpassing goed te keuren. De minister beschikt nu volgens haar ‘over alle essentiële milieu-informatie voor een besluit over het gebruik van Lelystad Airport’.
4 reacties

De uitbreiding van luchthaven Lelystad is een stap dichterbij gekomen. Het aangepaste milieueffectrapport is goedgekeurd. Het is goed dat we verder kunnen, reageert minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Het is een tegenvaller voor actiegroepen die zich verzetten tegen de plannen.

Geluidsberekeningen
Het milieueffectrapport moest worden geactualiseerd omdat er fouten in de geluidsberekeningen waren. De onafhankelijke Commissie mer liet woensdag weten de aanpassing goed te keuren. De minister beschikt nu volgens haar ‘over alle essentiële milieu-informatie voor een besluit over het gebruik van Lelystad Airport’.

Pieken
‘Aandachtspunt is dat in de beginjaren langdurig laag wordt gevlogen, waardoor in een groot gebied duidelijke geluidpieken optreden’, laat de Commissie mer weten. Ze adviseert de minister om de omgeving uit te nodigen mee te denken over het beheersen van de hinder.

Vakantievluchten
Lelystad moet vakantievluchten gaan overnemen van Schiphol. Tot 2023 gaat het om 10.000 starts en landingen per jaar. Daarna moet het vliegveld groeien naar 45.000 vliegbewegingen. De opening van de nieuwe luchthaven is al twee keer uitgesteld en staat nu gepland voor april 2020.

Nieuwe mer
De bewonersorganisaties, die de fouten ontdekten, wilden een heel nieuw milieueffectrapport. Als de Commissie mer daarmee had ingestemd had dat vermoedelijk opnieuw flinke vertraging opgeleverd voor de opening van de luchthaven, die aanvankelijk al voor dit jaar gepland stond.

Besluitvorming
Er is veel weerstand tegen uitbreiding. Veel mensen in omliggende provincies vrezen geluidsoverlast. Ook vinden burgers dat ze onvoldoende bij de besluitvorming zijn betrokken. Van Nieuwenhuizen besloot begin dit jaar de uitbreiding met nog eens een jaar uit te stellen omdat opening in 2019 onverantwoord zou zijn. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door p op
Misschine besluiten dat in het volste stukje Europa het gewoon een keer vol is?

Overigens weer een vliegveld onder zee niveau, fantastische duurzame investering...
Door Hans op
Het Groenste Kabinet ooit..........
Door Arie (Kijkert) op
Ze adviseert de minister om de omgeving uit te nodigen mee te denken over het beheersen van de hinder."..."

Zo kennen we politiek Nederland weer. Voorlichtings- en info avonden voor 'belanghebbenden' organiseren op onmogelijke tijden en locaties. En dit net zo lang doen tot de ze bestuurlijk zijn murw gebeukt. En dan gewoon lekker doen waar je zin in hebt.
Inmiddels zorgt ook 16-hoven in R'dam steeds meer voor overlast.

Vertrouwen in de politiek???
Door Jantje op
Opening van Lelystad Airport is niet alleen in 2019 maar altijd onverantwoord. ER is geen duidelijkheid over de geluidsoverlast voor mensen die wonen in Gelderland en Overijssel. Er is geen duidelijkheid over milieuschade. Het is gewoon een doordouwen van Schiphol. Grote organisaties hebben een grote mond en het kabinet luistert alleen maar naar grote monden. Geld telt, milieu en gezondheid niet.