Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Kabels gratis verleggen bij afschaffen precariorecht'

Als het precariorecht wordt afgeschaft dan zouden netbeheerders hun kabels en leidingen op eigen kosten moeten verleggen of repareren als dat nodig is. Dat stelt het gemeentelijk platform kabels en leidingen.

22 juni 2012

Als het precariorecht wordt afgeschaft, dan moet het verleggen van kabels en leidingen in de ondergrond automatisch voor rekening van de netbeheerder komen. 'Wie om niet ligt, moet ook om niet verleggen'.

Gratis gebruik ondergrond

Dat stelt beleidsambtenaar Enrico van den Bogaard deze week in het blad Binnenlands Bestuur. Hij reageert hiermee op een voorliggende wetswijziging waarin het liggeld voor kabels in de ondergrond wordt afschaft. De netbeheerders in ons land pleiten al jaren voor het gratis gebruik van de ondergrond.


Laks

Nu het steeds drukker wordt in de bodem, willen de beheerders ook graag dat het kabinet gemeenten gaat verplichten tot het opnemen van een bodem-paragraaf in de bestemmingsplannen. Op deze manier zouden zij ruimte moeten reserveren voor de ondergrondse infrastructuur. De beheerders vinden dat de gemeenten hen bij nieuwe projecten ook nogal laks informeert over wat er precies aan leidingen en kabels nodig is.

Tussen de oren

Van den Bogaard begrijpt 'de hartenkreet' van de beheerders wel, maar ziet weinig in een verplichte paragraaf. 'De aandacht moet tussen de oren zitten, dan komt het overleg vanzelf. Hardop denkend komt hij eerder tot een soort toets vooraf, vergelijkbaar met de watertoets voor nieuwe bouwlocaties. 'Gemeenten zijn niet laks, geen bestuurder heeft belang bij dubbel werk of overlast als een weg twee keer open moet omdat er nog kabels in de grond moeten zij nemen meer en meer de regie om te zorgen dat er werk met werk gemaakt wordt en alles in een keer de grond in gaat.'

Recht op graven

Met name de telecomsector laat zich echter moeilijk aansturen. 'Om vertraging in de aanleg van bijvoorbeeld het glasvezelnet te voorkomen, hebben zij van Den Haag het recht op graven gekregen, waar en wanneer ze maar willen. Dat maakt afstemming een stuk lastiger', aldus Van den Bogaard.

Lees hier het hele artikel uit BB nummer 13

Ontruiming

Wel neemt de schade tijdens het leggen en beheren van netwerken toe, domweg omdat er steeds meer infrastructuur in de bodem ligt. Bij de aanleg van een glasvezelnet telt de gemeente Weert momenteel gemiddeld twee ernstige schadeclaims per week. Een stukgetrokken gasleiding leidde tot evacuatie van drie huizen, elders moest het water worden afgesloten wegens een beschadigde hoofdwaterleiding.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie