of 63606 LinkedIn

IPO wil waterschappen onderbrengen bij provincie

De waterschappen kunnen als bestuurlijke organisatie worden ondergebracht bij de provincies. De opheffing van deze bestuurslaag levert een besparing op van honderden miljoenen en daar profiteert vooral de burger van. Dat zei directeur Jan Ploeger van het Interprovinciaal Overleg IPO vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in nrc.next.
8 reacties
De waterschappen kunnen als bestuurlijke organisatie worden ondergebracht bij de provincies. De opheffing van deze bestuurslaag levert een besparing op van honderden miljoenen en daar profiteert vooral de burger van. Dat zei directeur Jan Ploeger van het Interprovinciaal Overleg IPO vrijdag naar aanleiding van berichtgeving in nrc.next.
Advies
'Beschouw ons voorstel als een advies aan de toekomstige kabinetsformateur', zei Ploeger. Vorige maand nog stelde het CDA in een rapport over het openbaar bestuur in Nederland voor om de beleidstaken van de waterschappen over te hevelen naar de provincies. Ook verschillende verkiezingsprogramma's reppen daarover.

'Parlementje minder'
Ploeger benadrukt dat de waterschappen hun taken moeten blijven verrichten, maar dat het uit overwegingen van efficiency beter is als de provincies de waterschappen inlijven. 'Dan heb je weer een parlementje minder', aldus de IPO-directeur.

400 miljoen

'De 26 waterschappen onderbrengen bij de provincies verheldert hun positie als functionele organisatie en die van de provincie als algemeen en democratisch middenbestuur', zegt Gelders gedeputeerde Harry Keereweer in een toelichting. De opheffing van de bestuurslaag is volgens Keereweer niet alleen aardig voor de bestuurlijke tekentafel, het levert ook geld op. Omvorming van het middenbestuur op het terrein van water kan 300 tot 400 miljoen euro kan opleveren, berekende het IPO. Alleen al het organiseren van de waterschapsverkiezingen kost 100 miljoen euro.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door piet brontsema (org. adviseur) op
hier zitten we al jaren op te wachten ipo. waterschappen zijn in wezen nog altijd van die ondemocratische instellingen, ondanks alle verkiezingen.
Door Waterhoofd (Waterhoofd) op
Gênant om te ervaren dat de ene volstrekt overbodige club tracht te overleven door de andere, die ook weg kan maar in elk geval nog iets nuttigs doet, te kannibaliseren. Typisch staaltje pro-active lijkenpikkerij.
En dat IPO ? Da's een bult weg gepromoveerd ambtelijk gruis dat adviseert op het niveau van : WCeend adviseert WC-eend als de beste ontstopper.
Door erik (directeur) op
Het IPO kan niet rekenen: de verkiezingen kosten 16 miljoen euro en worden eens per 4 jaar gehouden. Dus 4 miljoen per jaar in plaats van 100. Het scheelt een factor 25! Dezelfde rekenfouten zitten in de andere IPO-bedragen. Waterbeheer vergt veel praktijkkennis en rekenwerk om de goede bestuurlijke afwegingen te maken en maatregelen te nemen. Waterbeheer neerleggen bij plannen en beleid makende provincies is vragen om moeilijkheden. Als dit eenvoudige rekenwerk van de kosten van de waterschappen al niet lukt, wie geeft dan de garantie dat de provincies wel de goede berekeningen kunnen maken bij de Rijnafvoer en bij hevige regenbuien? Een foutenmarge van een factor 25 is dan wel erg riskant!
Door donderwolk op
Goed zo Droppie! Zet 'm op
Sneuf, kijk goed uit je kop
de 7 konden immers ook niet samen
Napoleon hoefde niet lang te ramen
en nadien raakten ze ook Vlaanderen kwijt
parlementje spelen is een provinciaal pleit
waterbeheer, daarop drijft dit land
zonder dat is er geen klant
om voor een provincie ingezetene te zijn
de ingelande spreekt zich 9 juni uit, fijn!
provincies zitten goed in het nauw
want financieel kreeg menigeen een knauw
ze kunnen alleen maar geld verdelen
regisseren heet dat of is het baasje spelen
het waterschap steekt de hand uit de mouw
werken voor je geld, voor dag en dauw
van rattenvanger tot dijkgraaf
elke Euro verantwoorden ze braaf
de schijn ophouden is er voor hun niet bij
want als een dijk breekt is niemand blij
dus burger, bestuurder en ambtenaar
fabel of feit: wat is nu waar?
laat u niet leiden door een misvatting
kies eieren voor uw geld, dat is een ding!

Door Droppie op
Tjonge zeg, die Sneuf van Toetelaere
Was zo te zien weer vroeg aan de ouwe klare
Dit soort rijmelarij met metaforen
Kan slechts weinigen bekoren
Daarom een welgemeend advies aan deze baas:
Houd uw dichtader gesloten tot Sinterklaas
Door JHAGM Sneuf van Toetellaere (BD) op
Dit is werkelijk een goede stap:
opdoeken van het waterschap.
Navelstaren naar een witte raaf
doet menig water - en/of dijkgraaf
want ze doen eigenlijk geen klap.
Samenvoegen met de provinciale rest
dat bevalt de burger straks het best.
Zeven Provinciën is genoeg
dat is een politiek schot voor de boeg
en op de akker van het vaderland prima mest.
Door Martin op
Lijkt ook mij wel leuk om de onderbouwing te zien.
Laat ik het IPO een beetje op weg helpen:
De waterschapsverkiezingen in 2008 kostten bijna € 17 miljoen (bron: Financieel Dagblad) en geen € 100 miljoen, verschilletje van € 83 miljoen met wat het IPO suggereert.
De bestuurskosten van de waterschappen zijn circa € 20 miljoen. ( Ben benieuwd wat de bestuurskosten van de provincies zijn).
Door P op
Zou ik, eindelijk, de onderbouwing eens mogen zien?

Heeft de toezichthouder dan al die jaren zo zitten te slapen (provincie)?

Volgens mij willend eprovincies niet liever dan een greep in de kas bij anderen doen, omdat ze zelf een efficiency en bestaansrecht probleem hebben...