Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Inzamelen oude apparaten bij brievenbussen

De gemeente Leeuwarden gaat bij wijze van proef oude apparaten inzamelen met inleverbakken onder brievenbussen van PostNL.

02 september 2013

Inwoners van Leeuwarden kunnen sinds maandag hun afgedankte apparaten kwijt bij de brievenbus. Dat heeft de gemeente laten weten. Het gaat om een proef die mensen bewuster moet maken van het belang van recyclen.

Inleverbakken onder brievenbussen
Inwoners kunnen hun oude mobiele telefoons, föhns, mp3-spelers en elektrisch speelgoed voortaan kwijt in inleverbakken die onder de brievenbussen van PostNL hangen. In Nederland belandt jaarlijks 35 miljoen kilo aan afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen in de vuilnisbak. Dat is ongeveer 2 kilo per persoon, aldus de gemeente. Via de speciale bakken wil Leeuwarden de hoeveelheid elektronisch afval (e-waste) die tussen het restafval verdwijnt, halveren.

Directe omgeving
Uit een onderzoek van TNS Nipo bleek onlangs dat mensen eerder geneigd zijn om kleine elektrische apparaten in te leveren, als dat in de directe omgeving van hun woning kan. PostNL stelt de locaties onder de brievenbussen beschikbaar en leegt de inleverbakken.

Niet aangepast
,,In elke inleverbak hangt een zak. Onze chauffeurs gaan, naast de post, ook de zakken met oude apparaten ophalen. Dat gebeurt twee keer per week: op dinsdag en donderdag'', aldus een woordvoerster van PostNL. Aan het aantal dagen waarop de brievenbus wordt geleegd, verandert volgens haar niets. De busjes hoeven niet te worden aangepast.


De proef van een jaar is een initiatief van de stichting Wecycle in samenwerking met de gemeente Leeuwarden, PostNL en recyclebedrijven.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Eric Immink
Het gaat niet om het inzamelen, maar om het effect hergebruiken van producten of materialen. Daar zou de nadruk op moeten worden gelegd.



Alleen zo kan een meer duurzame samenleving uit ontstaan. De verschillende componenten hergebruiken en zo minder grondstoffen gebruiken. Inzamelen van die apparaten is leuk, maar de praktijk leert dat er nog niet veel mee wordt gedaan.
W
Er zou meer de nadruk moeten worden gelegd op het zo lang mogelijk gebruiken van apparaten, en als ze kapot zijn repareren tot de reparatie kosten hoger zijn dan de aanschaf van een nieuw gelijkwaardig apparaat. Dat lijkt me zelfs nog beter voor het milieu.
Guido / IT Analyst
In mijn opinie zou een E-waste bak naast glasbak al voldoen. Men komt wekelijks bij de supermarkt en glaswerk, blik etc. word op die manier ook al redelijk succesvol ingezameld. Desondanks begrijp ik de business case voor de PostNL aangezien zij te maken hebben met een dalende vraaglijn en waarschijnlijk op zoek zijn naar alternatieven al geloof meer in de combinatie met supermarkten. Ik heb al jaren geen brief verstuurd :).



Interessanter zou ik de aanpak vinden voor grof E-afval afval, aangezien daar vaak dubbel voor word betaald, bij gemeente inleverpunten en via verwijderingsbijdrage. Doordat afstanden tot inleverpunten, zeker op het platteland, steeds groter worden zijn mensen eerder geneigd hun afval in reguliere zwarte container te gooien. Winkels zijn in principe verplicht apparatuur voor recycling te accepteren, maar voor hen zit er geen prikkel om hier actief aan mee te werken en willen daarom ook vaak weigeren. Daarnaast hebben we te maken met opkomst van alle internet handel waarbij het inleveren van bijvoorbeeld je oude televisie niet erg praktisch is. Met oog op het milieu zeker iets om over na te gaan denken in ieder geval.



Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Tja, bij ons in de gemeente is één punt waar chemisch en electronisch afval ingeleverd kan worden. Op zaterdag staat er dan ook een lange rij auto's met draaiende motoren te wachten tot zij hun spulletjes in mogen leveren. Aan de burger ligt het dus niet. Ook ik ben voor een groete bak bij de glas en papierbak.

Ik heb laatst de printplaten uit een videorecorder gesloopt en bij de Mediamarkt in de bak gegooid. De rest, ijzer, plastic en alluminium toch maar in de grijze container. Het metaal wordt er dan wel weer door de vuilverwerker uitgevist.
Lady
Inderdaad, zoals vorige reageerders al hebben aangegeven, een extra inleverpunt naast de blik-, melkpak-, kleding-, glas- en papierafval inwerpopeningen. Een iets ruimere openingstelling bij sommige gemeentelijke afvaldepots zou ook helpen. Brievenbus? Ik woon in het buitengebied, daar zijn geen brievenbussen. Een brievenbus nabij het dichtstbijzijnde afvalinleverpunt zou wel handig zijn.
Advertentie