Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Intensieve jacht op Brabantse zwijnen

SP-gedeputeerde Johan van den Hout is bezig met een onderzoek naar mogelijkheden voor een of enkele leefgebieden voor wilde zwijnen zoals die er nu zijn in Limburg en op de Veluwe. Volgens hem zijn de zwijnen een verrijking voor de Brabantse natuur.

11 mei 2012

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben SP-gedeputeerde Johan van den Hout gedwongen om meer maatregelen te nemen tegen de groeiende populatie wilde zwijnen in het zuidoosten van Brabant.

Drijfjacht
Een motie waarin hij wordt opgeroepen om extra maatregelen te onderzoeken, zoals nachtkijkers en drijfjacht, kreeg met CDA, VVD, SP en PVV ruime steun. De wilde zwijnen zijn een veelbesproken onderwerp in Provinciale Staten. De SP-gedeputeerde is bezig met een onderzoek naar mogelijkheden voor een of enkele leefgebieden voor wilde zwijnen zoals die er nu zijn in Limburg en op de Veluwe. Volgens hem zijn de zwijnen een verrijking voor de Brabantse natuur.


Voortplanting
Definitieve uitroeiing noemde Van den Hout eerder niet realistisch vanwege de voortplantingssnelheid en inloop van buiten de provinciegrenzen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Marcel Vosestein
In weerwil van het gerechtelijk verbod – november 2007 - van de drukjacht, bleek het legaliseren onder de titel één-op-één-methode uiterst succesvol. De “druk- en drijfjachtwapens” behoren – met maar liefst 35 varianten - tot de breedst gesorteerde categorieën wapentuig.



Macro-economisch is het een enorme opsteker. Via het uitzetten van wilde zwijnen in kansrijke gebieden ligt het nationaal toestaan van de hightech bewapening binnen handbereik. Zo’n ruime verspreiding van zeer geavanceerd wapentuig is allerminst een bijdrage voor de publieke veiligheid.



Het volledig uitmoorden van die ‘spontane populaties’ wilde zwijnen zal men ondanks de hightech middelen liefst niet willen realiseren. Daarmee zou immers ook de legitimatie voor die middelen verdwijnen. De jachteconomie is en blijft afhankelijk van die laatste ‘onuitroeibare’ en schade-aanrichtende exemplaren!
Advertentie