Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Instemming natuurakkoord moet vernietigd'

De instemming van de provincie Gelderland met het natuurakkoord is niet rechtsgeldig, meent GroenLinks.

16 december 2011

GroenLinks in Gelderland wil dat commissaris van de koningin Clemens Cornielje het woensdag genomen besluit om in te stemmen met het natuurakkoord van staatssecretaris Henk Bleker (Natuur en Landbouw) vernietigt. Volgens fractievoorzitter Wouter van Eck is het besluit niet rechtsgeldig en dient het op grond van art. 266 van de Provinciewet voorgedragen te worden voor vernietiging.

Ondubbelzinnig
Volgens GroenLinks mogen Provinciale Staten alleen akkoord gaan met voorstellen die ondubbelzinnig in overeenstemming met regelgeving zijn. Het natuurakkoord treedt internationale afspraken over natuurbescherming zoals de Vogel- en Habitatrichtlijn en de Kaderrichtlijn Water met voeten. De Staten kunnen daar dus niet mee instemmen, aldus Van Eck.

Boete 

De fractievoorzitter wijst er op dat provincies en Rijk er nu al over steggelen wie straks Europese boetes moet gaan betalen. ,,Dat past overheden niet. De pogingen om de kosten van het schenden van regelgeving bij voorbaat af te wentelen bewijst dat het genomen besluit niet in stand kan blijven.''

Onduidelijk 

Het is nog niet duidelijk wat er precies met het natuurakkoord van Bleker gaat gebeuren. Tot nu toe hebben drie provincies er mee ingestemd (Gelderland, Utrecht en Zuid-Holland), maar Noord-Brabant, Noord-Holland en Groningen stemden tegen en ook Flevoland wijst het af. De andere provincies nemen de komende week een besluit.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / directeur
Laat de regio, dat doen wat de regio (Provincie) moet doen. De EU dient zich niet met de regio te bemoeien. Dat is des regios. De Parlementen hebben in al hun luiheid aanzienlijk te veel bevoegdheden overgedragen aan de EU.Wij

( burgers) worden geconfronteerdmet arrogante regelgeving waar wij geen controle en zeggen schap over hebben.Maar wij als belastingbetaler moeten het wel zelf betalen.Als de EU subsidie geeft,is dat indirect door ona als belastingbetaler betaald (Ned is de grootste betaler). Laat de EU haar echte taken zoals financienen en de € goed regelen.Echter dat kan de EU niet. En dan komt daar ene heer van Eck,die volstrekt voorbij gaat aan de huidige crisis,die eenvoudig tot de conclusie komt wie de boetes nu moet gaan betalen. Alsof die boetes al vast liggen. Kortom de tijd is rijp voor bezinning. Er is in de afgelopen 30 jr in Ned gigantisch veel agrische grond omgeturnd tot vermeend natuur gebied ( waar geen burger/kiezer mag komen).Die uitgaven hebben bijgedragen aan de huidige schulden crisis. Kortom even de broekriem aanhalen en tegen de EU zeggen dat we weer verder gaan als de schulden crisis is opgelost.Op dit moment hebben ouderen zorg, W.W. stimulering van de bouw, kankeronderzoek etc, etc veel meer prioriteit. Groen links is toch flink populistischer dan ik dacht,jammer!
Rechtspraktijk BAWA Afd. Bestuursrecht / Juridisch adviseur bij BAWA c.s.
Nederland is een EU-lidstaat weshalve ook Bleeker zich niet kan onttrekken aan het VWEU
Marcel Vosestein
Inzake het faunbeheer is al gebleken dat het gebruik van het schorsings- en vernietigingsrecht niet meer wordt toegepast, ook al zijn besluiten in strijd met de wet en/of internationale verdragen.











Zowel minister Verburg en recent staatssecretaris Bleker verwezen – bij het toestaan van nachtkijkers, geluiddemper en zelfs hagelpatronen om (biggen van) wilde zwijnen af te schieten (in strijd met internationale verdragen) – door naar de rechter. “Het staat ieder vrij naar de rechter te gaan.” Daarvoor moet men wel belanghebbende zijn en dat in de recreant en natuurliefhebber niet.
Advertentie