Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Inmiddels 328 gemeenten aangemeld bij Statiegeldalliantie

328 van 380 Nederlandse gemeenten hebben zich inmiddels aangemeld bij de Statiegeldalliantie, die het statiegeldsysteem wil uitbreiden naar blikjes en kleine plastic flesjes. Bedrijven, lokale overheden en milieuorganisaties doen mee aan de alliantie die zwerfafval probeert tegen te gaan. Acht van de twaalf Nederlandse provincies en 20 van de 21 waterschappen sloten zich ook aan.

17 juli 2018

328 van 380 Nederlandse gemeenten hebben zich inmiddels aangemeld bij de Statiegeldalliantie, die het statiegeldsysteem wil uitbreiden naar blikjes en kleine plastic flesjes. Bedrijven, milieuorganisaties en lokale overheden doen mee aan de alliantie die zwerfafval probeert tegen te gaan. Acht van de twaalf Nederlandse provincies en 20 van de 21 waterschappen sloten zich ook aan.

Flinke meer

In februari berichtte Binnenlands Bestuur nog dat 72 gemeenten zich hadden aangemeld voor het initiatief, dat sinds eind 2017 bestaat en waar zowel Nederlandse als Belgische organisaties aan meedoen. 'Al meer dan 700 Vlaamse en Nederlandse organisaties, verenigingen, lokale overheden en bedrijven hebben zich aangesloten', schrijft de Statiegeldalliantie.

Aansluiten

'Almere sluit zich ook aan bij de statiegeldalliantie!', twitterde de Almeerse D66-fractievoorzitter Martine van Bemmel vorige week. De gemeente Hardenberg sloot zich begin juni al aan. ‘Hiermee geven we een signaal af naar politiek Den Haag om ook statiegeld op blikjes en flesjes in te voeren’, schreef de GroenLinks-fractie. Op de website van de Statiegeldalliantie staat een lijst met de aangesloten partners.

70 tot 90 procent reductie

‘De transitie naar een circulaire economie is in volle gang’, schreef staatssecretaris Van Veldhoven (D66, Infrastructuur en Waterstaat) in maart. ‘Dat is hard nodig, want de opgaven voor het tegengaan van klimaatverandering en het ontstaan van plastic soep zijn groot.’ In de brief aan de Tweede Kamer haalt ze een onderzoek aan van CE Delft waaruit blijkt dat met statiegeld een 70 tot 90 procent reductie mogelijk is van kleine plastic flessen in zwerfafval.com

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Willem de Weert
Vraag me af of staatssecretaris Stientje van D66 de guts heeft om volgend jaar statiegeld op plastic flessen EN blikjes in te voeren. In Duitsland en Scandinavië HEEL NORMAAL. Maar ja Albert Heijn is daar ook geen grote speler....
eric / ambtenaar
Wedden dat deze hele kostbare operatie geen meetbaar effect op de plasticsoep op de oceaan gaat hebben? Gaat wel extra CO2 uitstoot veroorzaken, maar daar is natuurlijk ook wel weer een politiek-correcte actie voor te bedenken. Ik doe al mijn plastic afval in de PMD container, we hebben hier nl geen verbinding met zee, en die flesjes gaan zo moeilijk door het toilet.
Advertentie