of 59345 LinkedIn

Infocentrum over eikenprocessierups

Minister Schouten komt met haar toezegging tegemoet aan de wens van rupsendeskundigen, die al langer pleiten voor het coördineren van de aanpak van de rups. Nu is de kennis verspreid en hanteert elke gemeente en provincie een eigen methode om de rupsen te bestrijden. Volgens de deskundigen hebben sommige methodes geen enkele zin, terwijl bijvoorbeeld preventief bespuiten van eikenbomen succesvoller lijkt te zijn.
2 reacties

Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen verzamelt vanaf donderdag alle informatie over het voorkomen en bestrijden van de eikenprocessierups. Het KAD wordt het landelijke informatiecentrum voor iedereen met vragen over de bestrijding van de jeukrups. Dat heeft minister Carola Schouten van Natuur besloten na Kamervragen eerder deze week, aldus haar woordvoerster donderdag.

Uitzonderlijk grote overlast
De overlast van de processierups is dit jaar uitzonderlijk groot. Volgens onderzoekers zijn er driemaal zoveel rupsen als vorig jaar. De brandharen van de rups kunnen voor ernstige gezondheidsklachten zorgen bij mens en dier. Omdat er zoveel rupsen en nesten zijn, kunnen bestrijders het werk niet aan.

Coördineren van de aanpak
Schouten komt met haar toezegging tegemoet aan de wens van rupsendeskundigen, die al langer pleiten voor het coördineren van de aanpak van de rups. Nu is de kennis verspreid en hanteert elke gemeente en provincie een eigen methode om de rupsen te bestrijden. Volgens de deskundigen hebben sommige methodes geen enkele zin, terwijl bijvoorbeeld preventief bespuiten van eikenbomen succesvoller lijkt te zijn. Schouten wil dat het informatiecentrum zo snel mogelijk operationeel is, omdat de overlast in het zomerseizoen het ergst is.

Opmars van de rups
De natuurminister wil ook dat de Wageningen Universiteit en Researchcentrum (WUR) nader onderzoek gaat doen naar de eikenprocessierups. Het Kenniscentrum Eikenprocessierups is al verbonden aan de WUR. Er is onder meer meer kennis nodig over de opmars van het beest en over effectieve bestrijdingsmiddelen.

Kappen van bomen
Volgens het centrum zal de overlast van de rups in de komende jaren verder toenemen. Sommige kenners pleiten voor het kappen van eikenbomen op plekken waar veel mensen komen of waar kinderen spelen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Geertruida De Wit (Pensionada. Was creatief therapeute /pedagoge) op
Rond mijn huis 42 eikenbomen rond n kerkje in Angerlo. 20 mtr. Van mijn huis. Ze vallen uit mijn hulstboom op mijn hoofd. Ze nestelen zich nu door de hitte in mijn plantenbakken. Ben al in het ziekenhuis beland vanwege ontsteking ogen. Maar iedere dag word ik opnieuw besmet. Kan onmogelijk herstellen. Wat valt hier nog aan te doen? Gemeente Zevenaar heeft al veel nesten opgeruimd. Maar de klus is ondoenlijk. Bomen staan er al n paar 100 jaar. Ze zijn prachtig. Kappen lijkt me geen optie. Kan s nachts slaapkamerraam niet open houden. Hulstboom in tuin staat pal tegen ramen aan. En dat met die warme dagen. Het begint erg vervelend te worden. Mijn honden kunnen niet in de tuin liggen. Sta iedere dag alles te schrobben met chloor. Wat kan ik nog meer doen? Ben radeloos.
Door A..van der Staak (Ex lid expertgroep eikenprocessierups ministerie) op
Jaren geleden is de expertgroep eikenprocessierups weg bezuinigd.Toe werd al onderkend dat het zonder coördinatie een groot probleem zou worden en dat de aanpak anders moest. De bestrijding gaat teveel ten koste van de biodiversiteit. We zullen echt met de natuur moeten werken en niet tegen de natuur. Stimuleer de biodiversiteit. En de natuur zal het evenwicht herstellen.