of 60264 LinkedIn

In totaal vier provincies tegen Natuurakkoord

In totaal hebben vier provincies het akkoord van Bleker nu afgewezen.
Reageer

Friesland en Drenthe hebben het natuurakkoord afgewezen. Het totaal aan provincies die het niet eens zijn met het plan van staatssecretaris Bleker van Landbouw komt daarmee op vier. Flevoland heeft de stemming uitgesteld in afwachting van een oplossing voor een geschil over geld voor het natuurgebied Oostvaarderswold. Eerder op de dag stemde Overijssel in met het plan van Bleker.

Geschuif en gedraai

In Friesland was het spannend, 22 statenleden stemden tegen het akkoord, 21 voor. In Drenthe werd al verwacht dat het akkoord het niet zou halen (22-19). GS van Drenthe hadden eerder het akkoord 'onder voorwaarden' geaccepteerd. Maar tijdens een speciaal ingelaste vergadering afgelopen maandag vroeg PvdA-gedeputeerde Rein Munniksma, een van de onderhandelaars van het akkoord, Provinciale Staten om het plan toch te verwerpen. Munniksma zei toen dat hij niet langer bereid was het 'geschuif en gedraai' van Bleker goed te praten.

Oosvaarderwold
Flevoland wil eerst het conflict met Bleker over Oostvaarderwold uit de wereld hebben. De provincie zegt nog 200 miljoen euro te krijgen en is bang dat ze naar dat geld kan fluiten als ze het natuurakkoord ondertekent. Daarmee zouden namelijk alle afspraken uit het verleden vervallen.

Voorwaarden
Naast Friesland en Drenthe stemden eerder ook Groningen en Noord-Brabant tegen het akkoord. Noord-Holland stemde voor, evenals Gelderland, Zeeland, Limburg, Utrecht en dus ook Overijssel. Zuid-Holland steunt het akkoord onder voorwaarden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.