of 60249 LinkedIn

'Imagoschade weegt zwaarder dan dwangsom'

Als chemiebedrijf Dow opnieuw te laat een incident meldt, legt de provincie Zeeland het bedrijf een dwangsom van 5000 euro op.
1 reactie
De provincie Zeeland legt chemiebedrijf Dow een dwangsom op van 5000 euro voor iedere keer dat het bedrijf een ongeluk te laat meldt. Het bedrijf heeft al twee waarschuwingen gehad.
Vergeten
Tijdens een storing op 28 juni kwam bijna 1400 kilo ethyleen en methaan onverbrand in de omgeving terecht. Dergelijke storingen hoort het bedrijf binnen een half uur te melden, maar deed dit pas twee dagen later. ‘De Wabo verplicht ze incidenten te melden. Het bevoegd gezag moet in staat zijn iets te kunnen doen. Misschien waren ze het vergeten, maar het is natuurlijk niet handig’, aldus een provinciewoordvoerder.

Imago
Het was niet de eerste keer dat Dow dit soort zaken niet meldde, al benadrukt de woordvoerder dat het bedrijf normaal gesproken alle incidenten wel meldt. Toch komt 5000 euro een beetje slap over. ‘We werken met een gefaseerde aanpak in de sanctiestrategie. Voor Dow is een dwangsom van 5000 euro niet schokkend. Toch geldt hier het imago van de dwangsom zwaarder dan de hoogte van de dwangsom zelf, al wegen we dat niet mee. Bestuursdwang is wel mogelijk, maar ligt niet voor de hand. Je kunt ze niet sluiten.’

Thermphos
De provincie heeft nog wel allerlei andere mogelijkheden, vertelt de woordvoerder. ‘Het hangt van het incident af welke maatregel je treft en hoe hoog de dwangsom is. De hoogte kan niet goed bepaald worden, omdat de overtreding omzetten in geld vaak niet mogelijk is. We kijken dan naar soortgelijke overtredingen. In principe zijn we vrij om de hoogte te betalen.’ De dwangsommen voor fosforfabrikant Thermphos waren bijvoorbeeld vele malen hoger. ‘Daar was beter in te schatten wat te doen. Het kan zeker gebeuren dat een dwangsom voor Dow later ook hoger kan uitvallen, zoals bij Thermphos.’

Effect
De provinciewoordvoerder noemt Thermphos ook als voorbeeld van zijn idee dat de dwangsommen wel helpen. ‘Het is geen geheim dat we Thermphos zwaar onder vuur hebben genomen met meerdere dwangsommen. We merken de effecten. Het lukt hen nu behoorlijk goed om niet meer boven de gestelde normen uit te stoten en we hebben regelmatig gesprekken met ze.’
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Nobby (animal cop) op
De provincie stelt dat ze Dow niet kunnen sluiten. Waarom zou dat niet kunnen b.v. in het kader van de volksgezondheid? Als Dow er een potje van maakt, moet de overheid ingrijpen.
Veel te vaak wordt vanwege economische belangen of een bepaalde belangenverstrengeling dit soort bedrijven de hand boven het hoofd gehouden. De overheid moet zich daar niet mee inlaten en gewoon de wet handhaven in het publieke belang.