Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

'Huurregels geven winkelier te veel bescherming'

De huidige regels geven huurders zoveel bescherming, dat er geen ruimte is voor flexibele, tijdelijke invulling van lege panden. Dat stelt de Nederlandse Raad van Winkelcentra (NRW).

12 februari 2014

De huurwetgeving voor winkelpanden moet worden versoepeld. De huidige regels geven huurders zoveel bescherming, dat er geen ruimte is voor flexibele, tijdelijke invulling van lege panden. Dat stelt de Nederlandse Raad van Winkelcentra (NRW). Detailhandel Nederland is fel tegen.

Oneindig durende contracten

In het onlangs verschenen rapport De noodzaak van structurele vernieuwing van de winkelstructuur stelt de vastgoedsector in de winkelbranche dat flexibeler huurwetgeving noodzakelijk is om de investeringsbereidheid in winkelgebieden te verhogen. De regels zijn nu niet in balans, zegt directeur Brigit Gerritse van de NRW. ‘Als je een winkelgebied wil opknappen, een kwaliteitsslag wil maken, moet je andere gebieden durven opgeven. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van overheden en investeerders. Maar op dit moment kun je als eigenaar de huur van een slecht draaiende ondernemer niet opzeggen, feitelijk zijn het allemaal oneindig durende winkelcontracten.’

Doorverkopen van huurcontract

Gerritse wijst op het zogenoemde indeplaatsstellingsrecht, dwingend recht in de huurwetgeving dat erin voorziet dat een huurder zijn bedrijf mag overdragen aan een collega, met behoud van het dan geldende huurcontract. ‘In de jaren zestig was dat prima beleid, een pensioenvoorziening voor de bakker die wilde stoppen. Maar tegenwoordig is het puur doorverkopen van een huurcontract. En dan zit je als pandeigenaar aan een volgend eeuwigdurend contract vast.’ Volgens Gerritse lopen in andere landen huurcontracten na tien jaar af. ‘Dat betekent niet dat de huurder er dan uit moet, maar wel dat je na negen jaar gaat praten over verlenging, en onder welke condities.’

Belemmering voor initiatieven

Ook de regels rond huurprijsherziening belemmeren de vastgoedeigenaar die bijzondere initiatieven wil ontplooien . Als hij in een problematisch aanloopstraatje een houten speelgoedwinkeltje een kans wil geven met een lage huur, staat meteen de buurman op de stoep, die ook een lagere huur wil, stelt Gerritse. De kantonrechter volgt in zo’n conflict de regels en die zijn nu eenmaal  sterk gericht op bescherming van de huurder, aldus de NRW-directeur.

Vastgoedbranche veroorzaakte zelf probleem

De belangenorganisatie van winkeliers, Detailhandel Nederland, is het oneens met het voorstel van de vastgoedbranche. ‘In de hoogtijdagen schroomden ze niet om de hoogste huur te vragen en nu het een huurdersmarkt is, moeten ineens de regels versoepeld worden’, zegt Jildau Schuilenburg, secretaris Vestigingszaken van Detailhandel Nederland. De vastgoedbranche is zelf mede debet aan de problemen, vindt zij.

Voldoende ruimte voor flexibiliteit

Volgens Schuilenburg is het probleem met leegstand in de detailhandel niet te wijten aan de huurwetgeving. ‘Er zijn simpelweg teveel winkelmeters, er moeten winkelmeters worden gesloopt, geherstructureerd en herbestemd.’ Schuilenburg stelt dat er voldoende ruimte is voor flexibele afspraken. Ze verwijst naar New Babylon in Den Haag, waar huurders en verhuurder afspraken te werken met omzethuur zonder bodem. ‘Dus als je geen of weinig omzet haalt, betaal je geen of weinig huur. Dat is maximale flexibiliteit. Binnen de bestaande wetgeving zijn de genoemde problemen goed op te lossen. Als je naar de kantonrechter gaat, kun je alles regelen.’ 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janneke
Waaom moet je na 10 jaar onderhandelen over de condities? Dat kan alleen maar over huurverhoging gaan. Waar maken de eigenaren zich zorgen om, als de huur betaald wordt is het toch goed, en als er niet betaald wordt dan wordt de huurovereenkomst beeindigd.



Altijd meer willen hebben, daar lijkt het de eigenaren om te gaan. En dan wijs je naar de gemeente met zijn regeltjes als schuldige dat je niet meer kunt vangen.



Klinkt allemaal erg ongeloofwaardig uit die branche gezien de enorme leegstand.



Dat gemeenten iets meer kunnen sturen op investeringen in winkelgebieden is wel wat voor te zeggen en dat gebeurt al.
JaapvV / adviseur
Vreemd verhaal. Er zijn genoeg voorbeelden van tijdelijke huurcontracten en flexibele huren. Voor de NRW is het denk ik belangrijker om alle vastgoedeigenaren op een lijn te krijgen dan zich bezig te houden met deze - passieve - kritiek.
joop luster / ontwerper
Gezien de leegloop van winkelruimte zouden de huren in gevolge de zo geroemde marktwerking voorlopig flink moeten dalen. De macht van banken en vastgoedwereld verhindert dat. Ach ja, markt, zo het uitkomt.

Ook hadden er, juist tijdens de crisis anti-cyclisch, mooie sociale huurwoningen gebouwd kunnen worden. Dat gebeurt niet omdat men door het handhaven van schaarste de prijzen prettig hoog wil houden. De markt, ach zo het ons uit komt.
Flip Zolderman
Gejammer van de rijken, die achteroverleunend met de verhuur van pandjes slapend geld verdienen en nu gaan mekkeren omdat ze minder winst dreigen te gaan maken dan voorheen, toen het exorbitant was. Ik erger me dood aan die leegstaande winkelpanden in ons dorp, waar de plaatselijke Rommelmarkt voor de Derde Wereld nieteens voor een beschaafd bedrag een winkelpand kan huren dat al meer dan een jaar leeg staat - dan maar leegstand? Jullie moeten je hardstikke doodschamen!
Advertentie