of 58952 LinkedIn

Huurprijs winkels blijft dalen

De huurprijs voor winkels blijft in heel Nederland dalen. Alleen in Amsterdam duwen toeristen de prijs voor een winkelpand steeds verder op.

De huurprijs voor winkellocaties blijft in heel Nederland dalen. Alleen in Amsterdam duwen toeristen de prijs voor een winkelpand steeds verder op.

Inventarisatie

Dat blijkt uit een jaarlijkse inventarisatie van vastgoedadviseurs JLL van Nederlandse huurprijzen. Het is voor steden buiten de top-5 al het zesde jaar op rij dat de winkelhuren dalen. Vooral de kleinere winkelkernen hebben daar last van. Steden onder de 100.000 inwoners zagen een daling van 4,5 procent. Ter vergelijking: een winkelpand aan het Damrak is inmiddels 25 procent duurder dan vorig jaar.

 

Leefbaar

De dalende prijzen zijn slecht nieuws voor gemeenten die al worstelen om hun winkelgebieden leefbaar te houden en leegloop te vermijden. Retailers zijn volgens JLL onzeker over de winkelmarkt, de stijgende loonkosten en het groeiende aantal online aankopen. Daardoor worden er minder nieuwe filialen geopend, en moeten vastgoedbeheerders de prijzen verder verlagen.

 

Lichtpuntjes

Maar JLL ziet wel lichtpuntjes. Zo blijken locaties waar is geïnvesteerd in verbeteringen wel een huurprijsstijging zien, zoals winkelcentrum Eggert in Purmerend, City Plaza in Nieuwegein en Mall of the Netherlands in Leidschendam. Bovendien stelt JLL dat de dalende huurprijzen ook weer positief kunnen uitpakken voor de retailers. Het probleem voor veel winkels is de laatste tijd niet de omzet, maar de snel stijgende kosten die voor beperkte winstmarges zorgen.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jkr. Ing. Leonard R.G van Doornum (Advieseur RO) op
De conclusie is niet geheel juist. De grote groep gepensioeneerden in de bevolking (ca. 2,5 - 3 miljoen p) heeft een inkomensachterstand van ca. 10 % per jaar. Omgerekend betekent dat inclusief rentestand dat er ca. 20 - 30 miljard euro minder in de economie terech tkomt Over enkele jaren zelfs een paar honderd miljard. Dit wordt elk jaar meer en gaat nu echt opbreken. Met dank aan Draghi en de felicitatie voor de landen rondom de Middellandse Zee !!!!