of 64621 LinkedIn

Huurders naar rechter om inkomensgegevens

De Belastingdienst verstrekt nu al inkomensgegevens. In het kort geding eisen de huurders uit Amsterdam dat dit stopt.
7 reacties

Een aantal huurders uit Amsterdam sleept de Nederlandse staat voor de rechter. Inzet is het plan van het kabinet dat huisbazen de huur van huurders met een jaarinkomen van meer dan 43.000 euro met 5 procent mogen verhogen.

Belastingdienst
Dat heeft de Huurdersvereniging Oost, waar de huurders lid van zijn, donderdag gezegd. Onderdeel van de maatregel is dat verhuurders gegevens over het inkomen van hun huurders kunnen opvragen bij de Belastingdienst.

Inkomensgegevens verstrekt
Het plan moet nog worden goedgekeurd door het parlement, maar volgens de huurdersvereniging verstrekt de Belastingdienst nu al inkomensgegevens. In het kort geding eisen de huurders uit Amsterdam dat dit stopt. Met de huurverhoging wil het kabinet het scheefwonen tegengaan. Dit houdt in dat mensen met een relatief hoog inkomen in een goedkope sociale huurwoning wonen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Johan Wolbers op
Het scheefwonen zou misschien via de inkomstenbelasting in bepaalde mate kunnen worden beïnvloed.
De woningcorporatie geeft aan de belastingdienst het huurbedrag van de huurder door. Betaal je een huur onder een bepaalde norm, dan wordt het verschil eventueel verhoogd met een bepaalde omrekeningsfactor opgeteld bij je belastbaar inkomen.
Zo wordt ook genoten rente van spaargelden door banken aan de belastingdienst doorgegeven.
Hiermee wordt voorkomen, dat aan de woningcorporatie de inkomensgegevens van de huurder door de belastingdienst wordt verstrekt (privacy).
Deze maatregel zou naast de huige inkomenstoets mbv IB60 formulier kunnen gehanteerd.
Door D. van Arum (adviseur) op
Iedereen weet dat deze maatregelen in strijd zijn met de Grondwet, Nederlandse en Europese wetgeving, echter mevrouw Spies trekt zich nergens wat van aan en gaat gewoon door.

Het CDA luistert dus niet naar de burgers.
Door liesbeth (mantelzorger) op
wat is de vlg stap:::::::::
extra betaling voor koophuis// boodschappen bij de aldi/lidl // voor theaterbezoek// parkeren op straat//
vliegvakanties etc etcetc
gaat die 5 % ook direct naar beneden met inkomensverlies??? hoe zit het met mensen die VERMOGEN IN het buitenland hebben( 2e huisje frankrijk) en hier een minimuminkomen hebben?? NEEN, HET IS NOG ERGER DAN HET COMMUNISTISCH tijdperk alles wordt nu gecontroleerd>> nog even dan kan de politoek misschien beslag leggen op het hele inkomen en mensen ZAKGELD GEVEN bij goed gedrag
Door Staak op
Onbeschofte actie van het CDA jegens de belastingbetaler.
Door Herman (wao) op
De belastingdienst kan zelf het scheefwonen beperken door daar waar zij het inkomen van een bewoner inzien eventueel een extra belastingaanslag krijgen zonder dat de verhuurder de gegevens kan opvragen. Dus belastingdienst hou de gegevens van de mensen in U eigen bestand anders komt U in de problemen met de Bescherming van Persoonsgegevens.
Door walter van der zandt op
Waar ging het ook alweer over , niet zolang geleden , ò ja , over "gemengde scholen" !
Door Jan op
de vraag is ook of van alle huurbetalende bewoners de gegevens worden doorgegeven. Of alleen van de persoon op het huurcontract. Wat stuurt de belastingdienst bij; een goed verdienende inwoner, samenwonend met een niet verdienende op het huurcontract, aaninkomensgegevens om het 'scheefwonen' te toetsen?

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers