Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Huren sociale sector stijgen flink

De huren van woningen in de sociale sector zullen tot 2017 stevig stijgen. Dit als gevolg van het woonakkoord, op grond waarvan woningcorporaties een verhuurdersheffing moeten betalen.

16 mei 2013

De huur van woningen in de sociale sector gaat de komende jaren fors omhoog. Corporaties verhogen de maandhuur gemiddeld van 441 euro nu naar 543 euro in 2017.

Noodzakelijke huurverhoging
De totale huurinkomsten van de corporaties nemen in deze periode 22 procent toe, terwijl de investeringen op nieuwbouw flink worden teruggeschroefd. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd rapport van het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW). De corporaties moeten deze maatregelen nemen om financieel gezond te blijven. Dit is noodzakelijk vanwege de overheidsmaatregelen uit het Woonakkoord, stelt WSW.

Verhuurdersheffing
Corporaties moeten komende jaren een verhuurdersheffing aan de overheid betalen en deze drukt flink op hun vermogen. ,,Dit is dramatisch en ontoelaatbaar'', zegt directeur Ronald Paping van de Woonbond. ,,Veel huurders zitten nu al in de financiële problemen. Het armoedeprobleem wordt zo megagroot. Mensen hebben straks geen geld meer om hun eten te betalen." De belangbehartiger van huurders wil dat het kabinet afstapt van de verhuurdersheffing. Ook wil hij dat er maatregelen komen zodat corporaties meer kunnen investeren in nieuwbouw en groot onderhoud.

Nieuwbouw
Voor de komende 5 jaar bestaan er nu nog plannen voor de nieuwbouw van 105.000 zelfstandige huurwoningen, blijkt uit de cijfers van WSW. Dat zijn er 28 procent minder dan vorig jaar nog werd gepland.

,,Straks is het aanbod van huurwoningen kleiner dan de vraag. Dan krijg je langere wachtlijsten en gaan de huren nog meer omhoog. We zitten in een vicieuze cirkel'', aldus Paping.


87 miljard schuld
Het WSW vrees dat corporaties door de aangekondigde huurverhogingen ook veel minder ruimte hebben om nieuwe financiële tegenvallers op te vangen. De huren moeten nu al zodanig worden verhoogd om de verhuurdersheffing te kunnen betalen, dat het bij een plotselinge stijging van de rente niet mogelijk is om nog meer geld bij de huurders weg te halen, redeneert het waarborgfonds. De schuld van de corporaties waar het WSW garant voor staat, neemt tot 2017 met 1,9 miljard euro toe tot ruim 87 miljard euro. Hierdoor zijn de corporaties meer kwijt aan rente-uitgaven.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Als mensen de huur niet meer op kunnen brengen, komt het toch voor rekening van de gemeente ? Worden mensen hierdoor huizen uitgezet, dan zullen gemeenten ook niet willen dat ze op straat komen te zitten. En zo kan ik doorgaan. Met andere woorden: grote kans dus dat gemeenten hiervoor opdraaien.

Dat verzwakt hun financiële situatie. En dat moet dan eigenlijk weer door gemeentefonds aangevuld worden en dan is de cirkel weer rond.

Er kunnen andere scenario's zijn, het kan anders zijn en gaan. Maar volgens mij is dit scenario ook denkbaar.

Flipper
Kritikus / Geen Hagenees
De directe consequentie van het woonakkoord van Rutte II.

En volgens de peilingen zijn er nog steeds mensen die op VVD en PvdA stemmen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Dit kabinet heeft kennelijk een hekel aan niet-vermogende mensen.
O. ten Hove
Ik vraag mij wie de vvd en dd'66 stemmers ijn. Dat kunnen geen mensen aan de 'onderkant' van de samenleving zijn. Als Pechtold zich ooit zou moeten verantwoorden zal waarschijnlijk de conclusie luiden dat hij ontoerekeningsvatbaar is zoals die conclusie ook bij het kind Rutte getrokken kan worden... wat een puinhoop maken ze ervan en straks mogen de socialisten (SP en PvdA) alsmede 50plus het puinruimen dat rechts (vvd/d'66) met hun infantiele neoliberalisme hebben aangericht. Ik zou mij diep schamen als ik op de vvd of d'66 zou hebben gestemd...
pivari / zzp
VVD en PvdA zijn op een laffe manier het neoliberale gedachtegoed van Thatcher aan het doordrukken.

Geen overheidsinvloed in de samenleving, geen huurwoningen meer van corporaties, geen vakbonden, concurreren mag op lonen, zelfs als dat betekent dat mensen in Bangladesh meer dan 1000 mensen omkomen in een fabriek voor kleding van ons. Dat heet vrije wereldhandel. Voor mij is het nit meer dan slavernij in een neoliberaal jasje

Kortom deze twee partijen zijn samen met D66, Groen Links en het CDA de meest immorele en antidemocratische beweging die ons land sinds de oorlog heeft gekend.
Advertentie