of 59329 LinkedIn

Hunebed-klimmers welkom in Coevorden

In het Drentse Borger mag het klimmen op hunebedden dan verboden zijn, in de gemeente Coevorden zijn hunebed-klimmers van harte welkom, zo heeft burgemeester Bert Bouwmeester op twitter laten weten.

In het Drentse Borger mag het klimmen op hunebedden dan verboden zijn, in de gemeente Coevorden zijn hunebed-klimmers van harte welkom, zo heeft burgemeester Bert Bouwmeester op twitter laten weten.

Aandacht

‘Wat mij betreft mooi die aandacht voor het hunebed, maar ouders die hun kind daar op willen laten klimmen kunnen graag terecht bij de drie die in gemeente #Coevorden te vinden zijn. Mits deze monumenten met respect en zorgvuldig worden behandeld....’

 

Verbod

Dat bericht postte burgemeester Bert Bouwmeester zondagmiddag 12 augustus op twitter, naar aanleiding van de discussie die was ontstaan over het beklimmen van hunebedden in het Drentse Borger. In die gemeente hebben het Hunebedcentrum en de Stichting Het Drentse Landschap een bord geplaatst om bezoekers te laten weten dat het beklimmen van de grafmonumenten niet is toegestaan.

 

Stukje respect

Dit besluit leidde tot stevige discussies op de social media. Waar de een het besluit flauwekul vond en betoogde dat het onzin is de stenen, die al honderden jaren worden beklommen, plotseling tot kwetsbaar te bestempelen, zagen anderen het verbod wel zitten. ‘Het gaat immers om grafmonumenten. Daar hoort een stukje respect bij.’

 

Zonder beleid

Burgemeester Bouwmeester zag in de discussie een mooie kans om de Coevordense hunebedden te promoten. Voor de vermeende kwetsbaarheid is hij niet bang. ‘Ze staan er ruim 5000 jaar, en dat ging zonder beleid altijd prima! Het lijkt mij best verantwoord dat nog een eeuw of wat zo te houden.'

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Hunebedden zijn toch van niemand en dus van iedereen?

'Gewoon' gebruiken dus (zonder vandalisme van welke aard dan ook).
Door Arie op
Eng mannetje die Karel (ambtenaar). Blij dat hij mijn kinderen niet heeft opgevoed.
Door Karel (ambtenaar) op
Ik ben van huis uit geleerd dat je van andermans spullen afblijft. De burgmeester van Coevorden mist dit stukje opvoeding duidelijk, zo ook de meeste respondenten tot nu toe. Klimmen doen uw kinderen maar in een klimrek van de speeltuin of pretpark.
Door Rik op
Spelen op/onder/om deze grote stenen moet kunnen; vertel wat het geweest is. Een verbod? Waarop gebaseerd? De directeur van het hunebedcentrum en zijn c.s. schieten door in hun.. ja, in hun wat eigenlijk. In hun ego ?? En ook bij hun argumenten kun je grote vraagtekens zetten of hele grote smileys.
Door Bor de Wolf op
Woeoeoeoe! Mijn familie is hier niet welkom. Dat mag wel in de Fabeltjeskrant. Maar wij horen ook hier, net als die bedden!
Door Jeroen op
Perfect, kinderen (tot een jaar of 12) die al klauterend en kruipend een hunebed ervaren terwijl zeker de iets oudere kinderen weten dat het een plaats is waar mensen begraven zijn daar is niets mis mee spelenderwijs proberen deze iets oudere kinderen te achterhalen hoe de mensen 5000 jaar geleden dit hebben kunnen maken, echter jongeren en volwassenen kunnen wel iets meer respect tonen en tegen moedwillige misstanden (brandstichting en grafity) moeten we gewoon hard optreden.
Door Hsl (vm. ambtenaar/docent) op
Borger gaat met de tijd mee: "In principe is alles verboden!"
Corruptie en vriendjespolitiek loopt de spuigaten uit, maar kinderen die over de grafstenen klimmen dat kan niet; niet respectvol.
Bravo burgemeester van Coevorden, een betere manier om kinderen bewust te maken van ons nationaal erfgoed is er niet, kinderen moeten het voelen en beleven, liefst nog met een goed verhaal erbij, dan leren ze er waardering voor te krijgen.
De piramides in Egypte en Zuid-Amerika waren misschien al lang verdwenen als het publiek er niet naar mocht kijken, ze niet mocht beklimmen.
Door Hans (afdelingsmanager) op
Coevorden staat weer op de kaart!
Door Adriaan op
Indachtig het spreekwoord: "Je bent geen echte Drent,
als je niet van een hunebed afgedonderd bent".