Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Huisjesmelkers aangepakt door Spies

Een woordvoerder van de minister bevestigde woensdag berichtgeving over de aanpak van huisjesmelkers in dagblad Trouw. De maatregelen moeten leiden tot een beter leer-, leef- en woonklimaat in de wijken, schrijft Spies woensdag aan de Tweede Kamer.

18 juli 2012

Om de leefbaarheid in achterstandswijken in grote steden te verbeteren, neemt minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken een reeks extra maatregelen. Zo krijgen gemeenten de mogelijkheid om huisjesmelkers een huurverbod op te leggen.

Maatregelen
Een woordvoerder van de minister bevestigde woensdag berichtgeving hierover in dagblad Trouw. De maatregelen moeten leiden tot een beter leer-, leef- en woonklimaat in de wijken, schrijft Spies woensdag aan de Tweede Kamer.

Onderhoud
Naast het huurverbod gaat het dan onder meer om de invoering van een woninginvesteringszone. Dat houdt in dat welwillende bewoners andere buurtbewoners kunnen dwingen om huizen, buitenruimte of straten te onderhouden.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Daan Zaan / burger
Een huurverbod voor huisjesmelkers? Ze bedoelt hopelijk een verhuurverbod. Woninginvesteringszone...het moet niet gekker worden. Mag buurman dan ook straffen als de onwillige zijn bevelen niet opvolg? Schandpaal ofzo, leuk!
Bas / logicus
Wanneer wordt Spies aangepakt door de buren van deze huisjesmelkers. Zij ondervinden tenslotte de overlast en lijden door de waardedaling van hun woning wegens grootschalig achterstallig onderhoud in de wijk. In het Haagse Laakkwartier is er sprake van dat meer 80% van de woningen zichtbaar achterstallig onderhoud heeft. Bij 20% zijn de kozijnen rot, bij 40% zijn portiekramen beschadigd of missen helemaal, 80% heeft verrotte balkons en ga zo maar door. Een gemiddeld bedrag voor herstel aan deze woningen ligt rond de € 30.000,-. Het gaat in Laak om meer dan tienduizend woningen. Dit terwijl de overheid tien jaar geleden de bewoners in de plicht heeft opgelegd om VVE’s op te zetten. Het niet actief participeren –zo werd ons verteld- zou resulteren in gedwongen onderhoud. Als de overheid zou optreden dan kunnen de Haagse aannemers weer aan het werk geholpen worden en hoeven deze geen faillissement aan te vragen. En zo zijn er tientallen wijken aan te wijzen waar dit zou moeten gebeuren.
gerrie
Wie wil er nog in een vieze criminele stad wonen. Blij dat ik op het platteland leef.
BLUME
Wat ook moet gebeuren: woningen moeten verplicht een minimum oppervlakte hebben. Voorstel: 400 vierkante meter voor appartementen en 300 vierkante meter voor grondgebonden huizen. Leefbaarheid en lang plezierig wonen op locatie, als must.
True
dezelfde Spies die mijn belastinggegevens heeft doorgespeeld aan huisjesmelkers.
Advertentie