Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Hoogwaterplateau in Limburg

In Limburg is geen sprake van een hoogwaterpiek die vervolgens weer afzwakt. Zo’n piek blijft zeker een dag op hetzelfde niveau, zo niet langer. Daarom spreken de Noord-Limburgse veiligheidsregio en het Waterschap Limburg voortaan van een langgerekt hoogwaterplateau. Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdag.

17 juli 2021
Overstroming-shutterstock-630475295.jpg

In Limburg is geen sprake van een hoogwaterpiek die vervolgens weer afzwakt. Zo’n piek blijft zeker een dag op hetzelfde niveau, zo niet langer. Daarom spreken de Noord-Limburgse veiligheidsregio en het Waterschap Limburg voortaan van een langgerekt hoogwaterplateau. Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdag.

Langere tijd

'Het water gedraagt zich erg grillig', zei Scholten. Volgens hem bestaat bij veel mensen het beeld dat het na de piek allemaal weer beter gaat. Maar dat hoogwater blijft er langere tijd staan. Als gevolg van het lang aanhouden van de hoogwatergolf raken de dijken verzadigd, en dat baart het waterschap en de veiligheidsregio zorgen. Achter de verzadigde dijken kan kwelwater opborrelen. Het schap zet op die plaatsen pompen in. Bovendien is er nu een snel interventieteam van defensie dat ingezet kan worden voor kwetsbare kades en dijken.

 

Duits verzoek afgewezen

De veiligheidsregio Limburg-Noord wijst een verzoek van de burgemeester van het Duitse Wassenberg af. Die wil dat de sluizen in de Roer bij Roermond worden opengezet. Hij krijgt nul op zijn rekest van de Nederlandse autoriteiten. In Wassenberg, niet ver van Roermond, werden vrijdagavond zevenhonderd mensen geëvacueerd nadat een dijk van de Roer het begaf en de rivier overstroomde. Burgemeester Marcel Maurer van Wassenberg zei vrijdagavond dat de dam was doorgebroken doordat de stuwen in de Roer bij Roermond gesloten zijn. Dat zou de druk op de dijken in Duitsland vergroten. Hij wilde dat de Nederlandse autoriteiten de sluizen weer open zetten.

 

Hambeek

Dat gaat niet gebeuren. Het Waterschap Limburg heeft berekeningen gemaakt waaruit blijkt dat het één niets met het ander van doen heeft. In Roermond wordt de sluis in de monding van de Roer op de Maas bij hoogwater steevast afgesloten om te voorkomen dat de hoge Maas de Roer instroomt en de hele binnenstad blank zet. Het water wordt tegelijkertijd omgeleid via een zijtak van de Roer, de Hambeek. Via deze Hambeek komt het water in de Maas terecht. Dat betekent dat er sprake is van een normale doorstroming die van geen invloed is op het Duitse deel van de Roer, aldus het waterschap.

 

Stuwdam Maastricht

Tussen de zeventig en tachtig militairen hebben een stuwdam of overlaat aan de Stuwweg in Maastricht gerepareerd met zandzakken en zeilen. De stuw, in een stille arm van de Maas in de wijk Bosscherveld, dreigde te bezwijken en lekte water. Door het dalende waterpeil dreigden woonboten te zakken en 'schots en scheef in de modder' terecht te komen, legt een woordvoerder van de brandweer uit. Volgens hem is het gat gedicht en is de overlaat nu stabiel: 'Hij kan er weer even tegen'. Het was niet nodig om mensen te evacueren.

 

#WijZijnVrijwilligers

Een vrijwilligersplatform van de provincie Limburg en Burgerkracht Limburg is opengesteld voor mensen die hulp willen bieden in Limburg. Ook mensen die assistentie nodig hebben kunnen bij de website terecht. Onder andere omstandigheden wordt dit platform vooral gebruikt voor zorgvragen. Nu staat het ook open voor hulp rond de wateroverlast. Het platform #WijZijnVrijwilligers probeert hulpvraag en -aanbod samen te brengen. Zaterdagmiddag worden vrijwilligers gezocht in Maastricht, Valkenburg en Venlo.

 

Burgerinitiatieven

Het is alle hens aan dek in Midden- en Noord-Limburg bij het bestrijden van de wateroverlast. Dat zei een woordvoerder van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagochtend. Hij zei blij te zijn met de vele burgerinitiatieven die her en der ontstaan om de helpende hand te bieden.


Dringende oproep

'Particuliere initiatieven moedigen we heel erg aan', zei hij voor calamiteitenzender L1. 'Alle waardering daarvoor. Help een ander waar het kan. Iedereen moet aan de bak. We zullen de klus met elkaar moeten klaren. Als hulpdiensten kunnen we het niet alleen.' Hij deed nogmaals een dringende oproep aan mensen om niet te gaan kijken op rampplekken.

 

Europa

De regio Noord- en Midden-Limburg ligt niet meer aan de grens met Duitsland, maar midden in Europa. Dat zei voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord naar aanleiding van de 'hartverwarmende en spontane hulp' vanuit de Duitse buurgemeenten bij het bestrijden van de wateroverlast in Limburg. 'We hebben geen beroep op ze gedaan', zei Scholten, die burgemeester is van Venlo. 'Dat durfden we niet wegens de situatie in Duitsland.' In Duitsland zijn inmiddels meer dan honderd mensen om het leven gekomen door de hevige regenbuien en de daarop volgende wateroverlast en aardverschuivingen.

 

Twee dagen

De woordvoerder zei dat de hoogwaterpiek in Roermond en Venlo is aangekomen. Die piek gaat volgens hem twee dagen aanhouden. In Roermond en omgeving zijn veel wegen ondergelopen. De Maastrichterweg tussen Roermond en Linne liep onder. De afslag Linne van de A73 die aansluit op de Maastrichterweg is dicht. Mensen in het Roermondse stadsdeel Herten klagen dat ze niet meer te voet of met de fiets naar het stadscentrum kunnen wegens ondergelopen wegen.

 

Fakenieuws en 'waterwappies'

De hulpdiensten hebben last van fakenieuws dat verspreid wordt rondom de gevolgen van het hoogwater. Zo doen er op sociale media verhalen de ronde dat de woontoren Manhattan vlakbij het Outlet Centrum in Roermond ondermijnd zou zijn door het hoge water. 'Er is niks mis met de constructie van die flat', benadrukt voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg-Noord zaterdagmiddag. Scholten spreekt van 'waterwappies' die de hulpverleners in de wielen rijden met het verspreiden van onzin. Hij waarschuwt mensen zich verre te houden van dit soort desinformatie en alles te verifiëren bij de officiële instanties zoals waterschap, gemeenten en veiligheidsregio's.

 

Gelderland

De hoogwatergolf in de Maas verlaat Limburg maandagmorgen, verwacht Rijkswaterstaat. De piek bereikt Belfeld en Venlo zaterdagmiddag en zondagochtend de gemeente Mook en Middelaar, op de grens van Limburg en Gelderland. De gemeente Mook en Middelaar heeft een noodverordening ingesteld en dreigt met boetes voor mensen die in gebieden komen waar ze niets te zoeken hebben.

 

Verwachting naar beneden bijgesteld

De Gelderse dorpen Alem en Bern bij Zaltbommel blijven ondanks de hoogwaterpiek in de Maas toch via de weg bereikbaar. Vrijdag dacht waterschap Rivierenland nog dat de dorpen omspoeld zouden worden door het Maaswater, maar de verwachting over de stand van hoogwater is iets naar beneden bijgesteld. Ook de Kromme Nolkering bij Wijk en Aalburg blijft voorlopig open. De kering is na het hoogwater in 1995 gebouwd en nog nooit gesloten.

 

Boetes ramptoeristen

De gemeente Roermond dreigt met boetes als kijklustigen rampgebieden blijven opzoeken. Herhaalde oproepen van de gemeente en de veiligheidsregio aan mensen om weg te blijven uit gebieden waar ze niks te zoeken hebben, maken weinig indruk. Nu dreigt de gemeente met het uitschrijven van boetes. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie