Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Hoogwaterbestrijding niet alleen door dijkverhoging

Hoog water in de rivieren niet alleen bestrijden door hogere en zwaardere dijken, maar ook door rivierverruiming, natuurbeheer en dijkverlegging, stelt Smart Rivers voor.

09 september 2013

Op veel plekken langs de grote rivieren is nog ruimte om het achterland beter tegen hoogwater te beschermen, zonder daarvoor alleen maar dijken steeds verder te verzwaren en te verhogen. Langs de Waal, de drukst bevaren rivier van Europa, kan bijvoorbeeld de helft van de noodzakelijke ruimte voor de rivier worden gehaald uit herinrichting van de uiterwaarden.

‘DNA van de rivier’
Dat stelt Smart Rivers, een maandag opgericht samenwerkingsverband van vijf natuurbeheerders en het ministerie van Economische Zaken. Smart Rivers pleit ervoor maximale veiligheid te behalen door 'het DNA van de rivier' te volgen. Dat wil zeggen dat per dijkvak wordt gekeken naar een optimale mix van rivierverruiming, dijkverhoging, dijkverlegging en natuurbeheer.

Klimaatverandering
Veel wetenschappers verwachten dat het water in de grote rivieren in deze eeuw hoger dan ooit kan stijgen door klimaatverandering. Om overstromingen en dijkdoorbraken te voorkomen, is het nodig om Rijn, Waal, IJssel en Maas meer ruimte te geven. Waterbeheerders zijn daar op tientallen plekken in het land al mee bezig, maar dat is niet voldoende. Bovendien is vorig najaar uit een onderzoek van zeven waterschappen gebleken dat zeker 500 kilometer rivierdijk niet stabiel genoeg is, doordat kwelwater het dijklichaam uitholt. Een nieuwe ronde dijkverzwaring staat voor de deur.

Hogere dijken
Smart Rivers wil voorkomen dat het ,,zeer gewaardeerde, karakteristieke Nederlandse rivierenlandschap'' achter steeds hogere en zwaardere dijken verdwijnt. ,,Hoogwaterbestrijding kan hand in hand gaan met het winnen van zand en grind, economische ontwikkeling van de streek en natuurwaarden'', meent het platform. In de Millingerwaard bij Nijmegen is door die werkwijze in de afgelopen 20 jaar een zeer populair toeristengebied met unieke flora en fauna ontstaan.

Waterstandsdaling
Het platform heeft voor elke rivier tot in detail laten doorrekenen welke waterstandsdaling met welke maatregelen kan worden bereikt. In Smart Rivers zijn Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, het Bosschap, het Wereld Natuur Fonds en ARK Natuurontwikkeling verenigd.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Rijkswaterstaat moet eerst eens die wateropstropende wildernis die de afgelopen jaren is ontstaan opruimen. Een bende hebben ze ervan gemaakt sinds de meeste boeren zijn verdwenen. In dit land zijn ze zo achterlijk dat ze de vruchtbaarste gronden van Europa omtoveren tot natuur. Visieloos
h.hill / Directeur
Met een golfremming van 30% van Hillblocks wordt er p/meter oploop 30cm gereduceerd. En met het Grassblock mag er veel meer water over de stromen zonder dat de dijk doorbreekt.

Zelfs kunnen dijken eventueel verlaagd worden!
Paul / projectleider
Ach het gaat er ook om of je als maatschappij ook de investering wil doen. He tis niet goedkoop om te realiseren.



Overigens het beste voor nl zou zijn om klimaatverandering aan te pakken door naar de hogere gronden te verhuizen.
True
Hier en daar natte voeten riskeren om de de rest droog te houden, we ontkomen er niet aan.
Advertentie