Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Hoogheemraadschap maakt bouwen op de dijk mogelijk

Beleidsmedewerker Michiel Schreijder van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier noemt het een omwenteling. Toekomstige bebouwing van de dijken wordt niet langer uitgesloten.

27 maart 2012

Bouwen op de dijk. Het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sluit het voor de toekomst niet uit. ‘Voorwaarde is dat de dijken er sterker van worden’.

2000 kilometer dijk
Hollands Noorderkwartier beheert in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal bijna 2000 kilometer dijk . Deze keringen liggen vaak op mooie locaties, waar ontwikkelaars maar al te graag zouden willen bouwen. ‘We worden regelmatig benaderd ja’, aldus strategisch beleidsmedewerker Michiel Schreijder van het hoogheemraadschap.

Ruimte wordt schaarser
Tot nu toe kregen de aanvragers nul op het rekest, maar daar komt in de toekomst waarschijnlijk verandering in. ‘De ruimte wordt schaarser, ook in Noord-Holland. Om aan de maatschappelijk druk tegemoet te komen gaan we de komende tijd in discussie met onze achterban: mogelijk kunnen we onze dijken deels vrij geven voor bebouwing’.

Deltavisie
Als voorschot hierop heeft het bestuur van het hoogheemraadschap de mogelijkheid tot bouwen of het houden van activiteiten op de dijk alvast opgenomen in de onlangs gepresenteerde Deltavisie. ‘Dat is een uitwerking van landelijke beleid en richtlijnen in onze regio’, zegt Schreijder. Hij spreekt van een 'complete ommezwaai in beleid’.

Sterkere dijk
Voorwaarde is wel dat het mes aan twee kanten moet snijden: niet alleen moeten onderhoud en veiligheid gewaarborgd zijn. 'We gaan zelfs verder: de dijk moet er eigenlijk sterker en beter van worden. Dat kan door bijvoorbeeld een fundering van een huis sterker te maken dan eigenlijk nodig voor de bouw zelf’.

Verdieping vol beton
Vanaf het ontwerp moet volgens de medewerker worden nagedacht over de (toekomstige) veiligheidseisen. ‘Stel je bouwt een huis op een dijk die later moet worden opgehoogd. Ontwerp het dan zo dat er makkelijk een extra etage op gezet kan worden. Vervolgens stort je de benedenverdieping vol en je hebt een oersterke waterkering’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie