of 59318 LinkedIn

Honderden miljoenen nodig voor aardgasvrije gemeenten

Om gemeenten aardgasvrij te maken zijn er snel enorme fondsen nodig. Dat zegt wethouder Joost Reus van de gemeente Culemborg in de Volkskrant.
2 reacties

Om gemeenten aardgasvrij te maken zijn er snel enorme fondsen nodig. Dat zegt wethouder Joost Reus van de gemeente Culemborg in de Volkskrant.

Motie
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) moet volgens Reus bij het Rijk miljoenen euro's los zien te krijgen voor de rol van de gemeenten in de energietransitie. Hij brengt daarom namens een reeks Gelderse gemeenten woensdag een motie met deze boodschap in op de jaarvergadering van de VNG.

 

300 miljoen

Volgens Reus hebben gemeenten voor de komende vier jaar zeker 300 miljoen euro nodig om met de bewoners te bespreken en te onderzoeken hoe die het best van het gas los kunnen komen. 'En daarnaast zijn er nog miljarden euro's nodig om dat proces ook echt uit te voeren', laat Reus weten.

 

Afwachtend

Hij dient de motie bij de VNG in namens onder meer Arnhem, Nijmegen, Ede, Zutphen, Renkum en Doetinchem. 'Gemeenten als Culemborg, Nijmegen en Utrecht hebben al geld gereserveerd, maar veel gemeenten zijn afwachtend. Maar als we binnen enkele decennia van het gas af willen, kunnen we ons niet permitteren nog lang te wachten.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
De 'noodkreet' van deze wethouder richting VNG om subsidiegeld voor de gemeenten is veel te vroeg.
De volgorde hoort te zijn:
1. eerst een landelijk meerjarig energiebeleidsplan opstellen voor de toekomst (welke energiemogelijkheden/bronnen voldoen aan de uitgangspunten van de Parijsakkoorden en welke zijn financieel/economisch daarvoor het meest geschikt).
2. vervolgens een daarbij behorend financieel meerjarenplan opstellen.
3. eventueel subsidiebeleid kan daarop worden afgestemd.
Eventuele toekomstige energiebronnen kunnen m.i. dan zijn: aardgas uit andere landen, waterstof (het huidige aardgasnet blijft dan bruikbaar), zonenergie, windenergie en getijdenenergie (eb/vloed).
Door Petra op
Voorlopig ga ik ervan uit de 'de burger' de transitie zelf betaalt, of hij dat nu kan lijden of niet, en onafhankelijk of zijn huis geschikt (te maken) is.

Bestuurders die dit besluit hebben genomen hebben vast nagedacht en bédacht dat deze transitie niet op een andere manier te financieren is. Immers: de miljarden van hierboven zullen ook, al dan niet via belasting, bij de burger worden opgehaald.

Of dit besluit het juiste is of dat 'het probleem' misschien ook anders opgelost had kunnen worden doet kennelijk niet (meer) ter zake.