Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Hondenbeleid gemeenten vaak los zand

Overlast van hondenpoep staat nog altijd bovenaan het lijstje ergernissen van Nederlanders. Gemeenten nemen het hondenbeleid nog altijd niet serieus genoeg.

17 januari 2012

De aanpak van hondenpoep blijft voor veel Nederlandse gemeenten lastig. De overlast die de trouwe viervoeters met hun ontlasting op straat veroorzaken, staat al decennia lang hoog in het lijstje met grootste ergernissen van de Nederlander.

Poepsymposium

Daarom hebben twee consultants uit Groningen en Leeuwarden het eerste Nationaal Symposium Hondenbeleid georganiseerd, waar vertegenwoordigers van zeker 60 gemeenten over onder meer de aanpak van de hondenpoepoverlast debatteren. Maar ook alle andere facetten van het Nederlandse hondenbeleid worden nauwkeurig tegen het licht gehouden. Het congres vindt donderdag plaats in Nieuwegein.

Belangrijkste hobby

,,Het hondenbeleid in Nederland is los zand’’, stelt een woordvoerder van de organisatoren. ,,Onze boodschap is: neem het vooral serieus. De hond is een van de belangrijkste hobby’s van de Nederlander. Dus het dier en zijn bezitters verdienen ook een serieus beleid.’’

VNG

Er zijn onder meer lezingen van een dierenarts van de Universiteit Utrecht, een dierenjurist, ervaringsdeskundigen van een aantal gemeenten en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De VNG verzorgt onder meer een lezing over hondenbelasting.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gemeenteambtenaar / ambtenaar
Echt een onderwerp voor een consultant.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
Katten veroorzaken vaak nog meer overlast. Naast poepoverlast komen deze ook nog ongevraagd in huis. Leuk als je allergieën hebt.



Aangezien hier geen belasting voor wordt betaald heeft de gemeente voor deze overlast geen oog.
Sjoerd Visser
Er komt steeds meer ellende op elk gebied bij omdat de geïnde belastingen niet gebruikt worden voor probleemoplossingen in NL, maar wel voor probleemoplossingen buiten onze grenzen. Tevens is het misbruik van belastinggeld voor politieke doeleinden ook een grote oorzaak van toenemende problemen...waaronder die zogenaamde recessie ook valt. Recessie omdat politici en ander bestuurlijk volk te inhalig zijn geworden en de winst op zeer korte termijn zorgt voor enorm veel verlies op de lange termijn. Het mens- en dieronvriendelijker beleid dat daardoor weer ontstaat (net als tijdens een recessie voor de 2e W.O) evenals het peperdure doorgeblunder bij vele overheden zal voor nog veel meer problemen zorgen...zoals overlast door hondepoep 1 probleem blijkt te zijn. Vooral blijven praten en op papier iets uitwerken maar dat in de praktijk niet checken en niet uitvoeren: zo "leidt" men op bestuurlijk niveau verder, net zoals de bevolking verder moet lijden onder die "leidende leiders".
Jan
Waarom is hondenpoep probleem nr. 1 ? Omdat de gemiddelde burger dat onderwerp nog kan snappen. Alsof er geen belangrijkere onderwerpen zijn om je zorgen over te maken en wat aan te doen. Denk eens aan de klimaatsverandering en de daarmee samenhangende wateroverlast. Denk eens aan de gevolgen voor de volksgezondheid van fijn stof. Denk eens aan de toenemende armoede. Maar nee, Henk en Ingrid hebben alleen oog voor hondenpoep. En sommige gemeentebestuurders hollen daar achteraan. En consultants zien daar weer brood in natuurlijk.
Advertentie