Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Hogere prijzen nekken bio-energiecentrale Harderwijk

Nadat verschillende tegenvallers de opening van de bio-energiecentrale al vertraagde, hebben hogere kosten en tegenvallende inkomsten de installatie de nekslag gegeven. Deze week werd de centrale, waarin waterschap Vallei en Veluwe 4,5 miljoen euro investeerde, failliet verklaard.

20 oktober 2021
bio-energiecentale-harderwijk-1.jpg

Nadat verschillende tegenvallers de opening van de bio-energiecentrale al vertraagde, hebben hogere kosten en tegenvallende inkomsten de installatie de nekslag gegeven. Deze week werd de centrale, waarin waterschap Vallei en Veluwe 4,5 miljoen euro investeerde, failliet verklaard.

Mest

Het innovatieve project werd in 2016 door het waterschap, in samenwerking met mestverwerker Jan Bakker, opgestart. De bio-energiecentrale moest op het terrein van de rioolwaterzuivering in Harderwijk mest en andere agrarische restproducten verwerken tot biogas en bodemverbeteraar. De centrale moest uiteindelijk jaarlijks 8 miljoen kuub groengas produceren, genoeg voor de gasvraag van 5000 huishoudens.

 

Problemen

Maar nog tijdens het opstarten in 2018 traden al problemen op: in december van dat jaar raakte een afdichting in een van de mestvergistingstanks los en stroomde 2 miljoen liter drijfmest over het terrein. De opruimwerkzaamheden en het aanpassen van de centrale namen uiteindelijk zoveel tijd in beslag dat het nog anderhalf jaar duurde voordat de centrale voluit kon draaien.

 

Prijs

Maar de problemen bleken daarna niet voorbij. De prijzen die worden betaald voor mestverwerking staan onder druk, en de prijzen die de centrale moest betalen voor de producten die gebruikt worden voor de productie van gas stegen. Bovendien kon de centrale niet profiteren van de gestegen aardgasprijzen: de levering van het gas aan energiebedrijf Essent lag voor langere tijd vast, tegen een veel lagere prijs.

 

Doorstart

Het faillissement lijkt dan ook de enige logische stap naar een doorstart van de bio-energiecentrale. In mestvergisting ligt geen heel grote toekomst: de hoeveelheid beschikbare mest is beperkt, en zal naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren alleen maar afnemen. Maar de installatie kan wellicht wel worden gebruikt voor het vergisteren van rioolslib uit de waterzuivering. Bovendien is de centrale na het faillissement van de leveringscontracten af. Het betekent wel dat het waterschap een investering van 4,5 miljoen euro kan doorstrepen. Vooralsnog wil de woordvoerder van het waterschap niet vooruit lopen op een doorstart van de centrale. ‘Dat ligt nu bij de curator’.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Waeterschapper / waterschapsambtenaar
Een waterschap heeft twee taken:

-beheer oppervlaktewater en waterveiligheid

-zuiveren van afvalwater

Drijfmest hoort sowieso niet in het riool en moet apart door de vervuiler(s) verwerkt worden (bijv. kalvergierinstallaties). Een waterschap is géén afvalverwerker, laat dat aan de markt over. (Be)sturen op innovatie en publiciteit lijkt leuk, maar de belastingbetaler betaalt uiteindelijk de rekening van 4,5 miljoen!
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Inderdaad @waterschapper, veel te rijke waterschapen beginnen een voor een ons belastinggeld te gebruiken om te investeren in allerlei onduidelijke energie zaken waar het bestuur helemaal geen verstand van heeft. Fijn gokken met andermans geld, en gaat het mis dan verhogen ze het bestuur gewoon de wettelijk verplichte waterschapsbelasting, want iemand betaald dit falen... de burgers. Dit oneigenlijk gebruik moet z.s.m. verboden worden.
Advertentie