of 59250 LinkedIn

Hoe krijg je draagvlak in een teleurgesteld dorp?

Het centrumgebied van Gilze.
Het centrumgebied van Gilze.

Als er tomaten in de zaal waren geweest, was de wethouder ermee bekogeld. Boze, teleurgestelde, wantrouwende bewoners die avond in het dorpshuis van Gilze. Twee jaar later wordt het bestemmingsplan voor de herinrichting van het dorpscentrum zonder één beroep bij de Raad van State onherroepelijk. Hoe heeft Willem Starreveld dat gefikst?

Bak modder uitgestort

Tien jaar van verpaupering van hun dorpshart, een projectontwikkelaar die beloften brak en een wethouder met de naam Starreveld. De bewoners van Gilze hadden reden genoeg om – op z’n minst – sceptisch te zijn over de plannen van de gemeente Gilze Rijen om de vastgelopen ontwikkeling van het dorp ter hand te nemen. Willem Starreveld liet de “bak modder” van de horde boze Gilzenaren lijdzaam over zich uitstorten die grimmige avond in het dorpshuis. Zwijgzaam ook, zonder weerwoord of discussie. Dat bleek essentieel om het contact met zijn dorp te herstellen.

 

Vraag voor een raadsonderzoek

Het was niet allemaal de schuld van de gemeente. Gilze Rijen had de pech in zee te gaan met projectontwikkelaar Nieuwe Borg, die er samen met twee directeuren van woningcorporatie Laurentius een vermeend frauduleuze handelswijze op na hield, zegt Starreveld. Ze verkochten elkaar grond te duur door en profiteerden samen van de extra opbrengst. Had de gemeente dat kunnen voorkomen? Een mooie vraag voor een raadsonderzoek. Starreveld maakt zich er wat gemakkelijk vanaf. ‘Ik begrijp zelf ook niet waarom we er als gemeente al die jaren niet in zijn geslaagd iets van de grond te krijgen. Hoe kan ik het uitleggen als ik het zelf niet snap?’

 

Kans om iets te doen

Dankzij de economische crisis kwam Gilze nog aardig weg. Terwijl de gemeente, onraad ruikend, de bestemmingsplanwijziging tegenhield, stortte de markt voor de geplande massale woningbouw in. De ontwikkelaar raakte in financiële problemen, mede door alle negatieve publiciteit rondom Nieuwe Borg. Het contract werd ontbonden, de plannen gestaakt. De oude fabrieksgrond was nog steeds in bezit van de ontwikkelaar. Een naastgelegen voormalig sportterrein – wel in handen van de gemeente – bood kansen om in elk geval iets te doen om het centrum van Gilze een impuls te geven. Maar hoe kreeg de gemeente daar na alle ellende draagvlak voor in het dorp?

 

Lees het hele verhaal over Gilze in Binnenlands Bestuur 12

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr. Van Avezathe en Zottegem (kritische burger) op
Uiteindelijk is het simpel : open en eerlijk. Het loont op termijn nog steeds, maar bij veel bestuurders zit hun ego in de weg. De wethouder van Gilze-Rijen heeft in ieder geval gewoon opnieuw durven beginnen.