Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Hoe energie-coöperaties wel renderen

Deze week promoveerde Dóci aan de Vrije Universiteit op dit onderwerp door de succesvolle Duitse energiepraktijk naast de haperende Nederlandse te leggen. Het grote verschil tussen beide landen zit volgens Dóci in de wijze waarop de risico's van coöperatiedeelnemers worden afgedekt.

15 september 2017

Zonder sterke toename van energiecoöperaties komt de transitie van fossiele naar duurzame energie niet van de grond, stelt onderzoekster Gabriella Dóci. Maar welke door burgers opgezette coöperaties zijn succesvol en welke niet? En hoe kunnen ze door overheden en andere partijen beter worden gefaciliteerd?

Deze week promoveerde Dóci aan de Vrije Universiteit op dit onderwerp door de succesvolle Duitse energiepraktijk naast de haperende Nederlandse te leggen. Het grote verschil tussen beide landen zit volgens Dóci in de wijze waarop de risico's van coöperatiedeelnemers worden afgedekt. Het Duitse systeem biedt deelnemers een hoger rendement en minder risico. In Nederland profiteren alleen kleine cöoperaties (onder de tien opgewekte megawatt per uur) van dergelijke voordelen. 'Dit heeft een negatief effect op coöperaties die verder willen opschalen.' Ook viel het Dóci op dat vanwege het hogere risico voor de deelnemers de coöperaties in Nederland niet alleen kiezen voor kleinere, maar ook voor technisch minder innovatieve projecten.

Motieven
Dóci onderrzocht ook de motieven van burgers om aan energiecoöperaties deel te nemen, waarbij ze onderscheid maakt tussen de initiatiefnemers en de deelnemers. Volgens haar heeft de transitie naar duurzame energie alleen kans van slagen als de motivatie, verwachting, capaciteit en behoeften van de (deelnemers aan) coöperaties beter worden begrepen.

Renewable energy communities, a comprehensive study of local energy initiatives in the Netherlands and Germany.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Henk Daalder / Windenergie mediator
Dez eonderzoeker heeft wat gemist over de nederlandse situatie.

Nederlandse cooperaties renderen helemaal niet, en ze doen het maximaal fout.

Vooral bij windparken gedragen cooperaties zich identiek aan de commerciële windpark huisjesmelkers.

Zij en de cooperaties krijgen SDE subsidie, terwijl die helemaal niet nodig is. De leden van cooperaties betalen veel meer SDE subsidie dan ze "rendement" krijgen van hu lening aan de cooperatie.

Dat is maximaal fout.



Hoe het anders moet: factor 50- meer opbrengst voor huishoudens

- Cooperaties organiseren alleen de leden als opdrachtgever eigenaar voor de bouw van een eigen windpark.

- Huishouden kopen een kavel KOOP-windpark.

De gemeente komt op voor d eeigen inwoners en eist van elk commercieel windpark plan dat een deel van dat plan in kavels verkocht wordt aan de eigen inwoners.

In Denemarken is de eis een deel van de aandelen te verkopen.

In Nederland levert direct eigendom veel meer op.



Huishoudens die een kavel koop-windpakr kopen, hebben hun stroom voor de kostprijs, 2 cent per kWh, 20 jaar vaste prijs

Doordat deze huishoudens geen commerciele stroom meer hoeven te kopen, hebben ze een voordeel van ca 7 cent gemiddeld over de komende 20 jaar.

Die 7 cent per kWj is veelmeer voordele dan de 0,05 cent per kWh die een cooperatief gebiedsfonds oplevert.

Die 7 cent hangt wel af van de toekomstige ontwikkeling van de commerciele marktprijs voor stroom.



Advertentie