of 63372 LinkedIn

‘Het is tijd dat Westland gaat leveren’

Het Haagse raadslid Pieter Grinwis CU/SGP is er helemaal klaar mee. ‘Het is tijd dat het Westland gaat leveren en woningen gaat bouwen voor de arbeidsmigranten die zíj zo graag te werk willen stellen.’ Buurtgemeenten huisvesten immers 7500 van de 12 duizend arbeidsmigranten en in de gemeente Westland sneuvelt het ene na het andere plan, veelal na protesten van buurtbewoners.

Het Haagse raadslid Pieter Grinwis CU/SGP is er helemaal klaar mee. ‘Het is tijd dat het Westland gaat leveren en woningen gaat bouwen voor de arbeidsmigranten die zíj zo graag te werk willen stellen.’ Buurtgemeenten huisvesten immers 7500 van de 12 duizend arbeidsmigranten en in de gemeente Westland sneuvelt het ene na het andere plan, veelal na protesten van buurtbewoners.

Zeven plannen gesneuveld
Grinwis toonde zijn onvrede afgelopen week in een uitzending van Omroep West dat ook aandacht aan het onderwerp besteedde in een uitgebreid artikel. Daarin wordt geconcludeerd dat gemeenten als Schiedam, Vlaardingen en Den Haag het ‘spuug- en spuugzat’ zijn om het grootste deel van de arbeidsmigranten die in de kassen in de gemeente Westland werken te huisvesten, terwijl Westland zelf niet thuis geeft. De omroep berekende dat geen van de zeven plannen om arbeidsmigranten in de gemeente te huisvesten het heeft gehaald, terwijl de gemeente in 2012 nog beloofde om op korte termijn 2000 slaapplaatsen te realiseren voor de arbeidskrachten uit Polen, Bulgarije en Roemenië.

Mensen willen het niet
‘De buurt wil het niet’ is een veelgehoord excuus van politici om veelbelovende projecten dan toch maar af te blazen. Vorige week nog ging een project voor 78 Polen in Monster om die reden niet door. Resultaat is dat uitzendbureaus panden in toch al drukke buurten in onder meer Den Haag huren of opkopen en daar de arbeidsmigranten plaatsen met alle gevolgen van dien. ‘Ze wonen hier in Den Haag in wijken die al ongelooflijk druk en krap zijn. Bewoners ervaren overlast en rommel op straat, maar in het Westland plukken ze de vruchten en wij plukken hier alleen de wrange vruchten’, laat Grinwis optekenen.

Nieuwe woonvisie
De provincie Zuid-Holland zou moeten ingrijpen, vindt Grinwis. ‘Zij moeten gewoon zeggen tegen het Westland: ‘oké, jullie willen duizend extra arbeidsmigranten, dan zorg je ook voor duizend extra bedden’.’ In een reactie aan de omroep wijst de Westlandse wethouder Albert Abee (CDA), die de eind november wegens onoverkomelijke verschillen van inzicht met haar fractie opgestapte wethouder Karin Zwinkels opvolgde, op de nieuwe woonvisie 2020, waarin het hele woonbeleid, van particuliere woningen tot de huisvesting van arbeidsmigranten, integraal wordt bekeken. ‘We verwachten dat er op basis hiervan geschikt(ere) locaties te vinden zijn. We mikken op leegstaande kantoorpanden.’

Experimenteel huisvestingsproject
De provincie Zuid-Holland laat op haar beurt weten dat een ‘experimenteel huisvestingproject’ voor arbeidsmigranten in samenwerking met de gemeente Westland in de opstartfase zit. Het zou gaan om 2000 woningen die dan op zijn vroegst over vijf jaar klaar zouden zijn. Een ander nog lopend project is een woondorp voor 700 arbeidsmigranten in De Lier. Het uitzendbureau dat het idee heeft ingebracht bij de gemeente heeft hiervoor een orchideeënkwekerij opgekocht, maar ook hier is het verzet tegen door omwonenden. Huisvesting van arbeidsmigranten aan de randen van de terreinen van kwekerijen vindt Glastuinbouw Nederland dan weer een goed idee, maar dat komt ook nog niet van de grond.

Annexeren
Grinwis kreeg met zijn kritiek meteen de wind van voren op Twitter. LPF Westland stelde voor om de  door Den Haag geannexeerde gebieden van Wateringen en Monster terug te geven. ‘Ontruim ze, dan zullen wij daar arbeidsmigranten plaatsen.’ Om de tweet af te sluiten met: 'Ga wat nuttigs doen met je raadsvergoeding in plaats van dit soort onzin over je buurgemeente spuien.’ Grinwis zat overigens niet om weer een reactie daarop verlegen: ‘Ben liever goede buren die lusten en lasten eerlijk delen, maar soit, nu jullie deze Twitteronderhandelingen zijn gestart: voor een snelle realisatie van humane huisvesting voor arbeidsmigranten + sociale huurwoningen is het denk ik handiger als we er nog een stukkie bij annexeren.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners

De nieuwste whitepapers