of 62236 LinkedIn

Herbestemmen rijkskantoren: Blok vraagt gemeenten om hulp

Tot het jaar 2020 heeft het Rijk 30 procent minder kantoorruimte nodig. Maar ook gevangenissen, rechtbanken en kazernes worden door bezuinigingen overbodig
1 reactie

Minister Blok wil gemeenten, provincies en bedrijven inschakelen bij het zoeken van nieuwe bestemmingen voor leegkomende gebouwen van het Rijk. Door de kleiner wordende overheid komen steeds meer van deze panden vrij en dat vraagt met de huidige moeilijke vastgoedmarkt veel creativiteit en durf, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Minder ruimte nodig
Tot het jaar 2020 heeft het Rijk 30 procent minder kantoorruimte nodig. Maar ook gevangenissen, rechtbanken en kazernes worden door bezuinigingen overbodig. Vaak gaat het om mooie panden op goede locaties, aldus de minister van Wonen en Rijksdienst. Zo gaat Blok binnenkort met de gemeenten Zwolle en Den Haag overleggen.

Andere functies
Het nieuwe Rijksvastgoedbedrijf ontwikkelt al nieuwe methoden voor verkoop en het zoeken van andere functies voor vastgoed dat het Rijk niet meer nodig heeft. Tot 2020 moet 2,8 miljoen vierkante meter kantoorruimte en andere objecten worden afgestoten.

Creatieve voorstellen

Rond leegstaande panden dreigt verloedering en onveiligheid. Dat valt soms te voorkomen door panden (tijdelijk) een andere functie te geven, zoals studentenhuisvesting of het vestigen van bedrijven in sport en cultuur. Omdat de overheid de markt niet wil verstoren, is samenwerking tussen overheden en bedrijven nodig om tot creatieve en haalbare voorstellen te komen, aldus Blok.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door van Koll op
Wie zijn billetjes heeft verbrand moet op de blaren zitten.

Maar die VVD-ers ontspringen steeds de brand met de onbegrijpelijke steun van de PvdA.


AL die ontzettend ingrjijpende maatregelen in de wereld helpen en geen oplossing voor de gevolgen. Die gevolgen worden hen wel kenbaar gemaakt vooraf maar er wordt absoluut niet naar geluisterd.
Dat niet luisteren is vooral de laatste 5 tot 10 jaar onsmakelijk toegenomen.

Ik regel alles heel anders in mijn huishoudboekje.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners