of 59250 LinkedIn

Hengelo wil best zelf vegen

28 Procent van de panelladen levert zelf al een actieve bijdrage aan het onderhoud van de openbare ruimte, nog eens 15 procent is bereid dat te doen. Samen goed voor 43 procent. Bladeren vegen en zwerfafval opruimen zijn de favoriete klusjes.

Gemeente Hengelo kan flink besparen op onderhoud aan de openbare ruimte. Hengeloërs blijken in groten getale bereid om zelf een bijdrage te leveren aan het netjes houden van de stad, blijkt uit een raadpleging  van het HengeloPanel.

Favoriete klusjes
28 Procent van de panelladen levert zelf al een actieve bijdrage aan het onderhoud van de openbare ruimte, nog eens 15 procent is bereid dat te doen. Samen goed voor 43 procent. Bladeren vegen en zwerfafval opruimen zijn de favoriete klusjes. Maar de helft van de mensen is ook best bereid om onkruid van stoep en straat te verwijderen. Bewoners doen dit wel het liefst voor de eigen voordeur of in de eigen straat. Afvalbakken legen is het minst populair.

Genoeg belasting
Driekwart van de ondervraagden wil best maandelijks een steentje bijdragen. Voor wekelijks of om de week zette ook nog bijna 20 procent van de panelleden een vinkje. Het zou wel handig zijn als het afval dan wordt opgehaald, als de gemeente materialen verstrekt en als er iemand is die de zaak coördineert.

Aan de slag
Blijft nog wel het punt dat 55 procent van de ondervraagden zegt geen hand uit te steken. Ze hebben er geen tijd voor, geen zin in om de rommel van anderen op te ruimen of vinden dat ze al genoeg belasting betalen. Een mooie uitdaging voor het gemeentebestuur om op deze tweedeling beleid te maken. De portefeuillehouder gaat ermee aan de slag, meldt Hengelo.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Houd toch op! Dat gaat hooguit een paar maanden goed, als het al tot stand komt. Het onderhoud van de openbare ruimte is gewoon een taak van de gemeente.
Door Wilbert van der Vleuten op
Volgens mij gaven veel Hengloërs het antwoord: dat deden we toch al. Stoep vegen, sneeuwruimen. Buurtbeheer en vegen van annonieme plekken blijft evenwel gemeentewerk. Daar hebben onze voorvaderen die gemeenten of markegenootschappen nu juist voor opgericht. Helemaal eens met de heer Biels. Het zou de gemeenteraad en het college sieren als ze collectief hun ontslag indienden. Vanwege gebleken overbodigheid. Wel blijven zitten en niets meer doen is het nieuwe graaien.
Door Gert-Jan (adviseur (met 25+ overheidsjaren)) op
@August: bekijk 't 'ns anders: wellicht kunnen door zelfwerkzaamheid en participatie de lasten wel omlaag...

Zie je voorbeeld als een kookworkshop, daar zijn toch ook hele MT's mee bezig i.k.v. teambuilding. Is bovendien nog leuk & leerzaam ook...

Mij lijkt 't 'n aardig experiment, al schat ik persoonlijk de slaagkans groter in een kleinere dorpskern.
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
"Blijft nog wel het punt dat 55 procent van de ondervraagden zegt geen hand uit te steken".

Wat blijft dan wel het punt? En waarom dat pejoratieve toontje van "geen hand uitsteken"?

Wat is er tegen dat er burgers zijn die aangeven de gemeente te betalen voor dit soort zaken, en er dan geen voorkeur aan geven zelf ook nog eens iets te moeten gaan doen?

Het land zou te klein zijn als zoiets in een restaurant gebeurt. U wou wat eten? Nou, daar staan de pannen, daar is de koelkast, veel plezier d'r mee. Dat is dan tweëenzeventig vijftig, alstublieft.

Het wordt steeds doller, eens in de vier jaar volk in de raad kiezen die vervolgens geen flikker doet en wel riant betaald wil worden.