of 58952 LinkedIn

‘Help burger bij saneren asbestdak’

Gemeenten moeten woningeigenaren actief ondersteunen bij het saneren van asbestdaken. De huizenmarkt dreigt anders te worden verstoord door 'uitstelgedrag' van eigenaren met een asbestdak.

Gemeenten moeten woningeigenaren actief ondersteunen bij het saneren van asbestdaken. De huizenmarkt dreigt anders te worden verstoord door 'uitstelgedrag' van eigenaren met een asbestdak.

Dat stelt Hans van der Ploeg, directeur van VBO Makelaar, in een ingezonden opiniestuk op Binnenlandsbestuur.nl. Afgelopen maand vroeg ook de Tweede Kamer aandacht voor de circa 580 duizend woningen – vooral uit de jaren '60, '70 en '80 – die een dak hebben waarin asbest is verwerkt.

Per 1 januari 2024 moeten alle daken asbestvrij zijn. Volgens Van der Ploeg moeten gemeenten de woningbezitters daarbij ondersteunen. ‘De aanwezigheid van asbest is niet altijd even duidelijk. Bovendien is de urgentie bij woningeigenaren nu nog niet hoog. Zij voorzien niet dat het verkoopproces de komende acht jaar steeds moeilijker wordt als er sprake is van een asbestdak.’

Van der Ploeg stelt voor dat gemeenten Collectieve Lokale Asbestsaneringsprojecten (CLAP) opzetten, speciaal gericht op woningen. Nu al vinden er collectieve saneringsprojecten plaats gericht op de landbouwsector. Met ondersteuning van lokale LTO-afdelingen worden daken gezamenlijk gesaneerd. Huiseigenaren kunnen met een soortgelijke aanpak worden gestimuleerd hun daken sneller te laten saneren, denkt Van der Ploeg.

Bij het collectief inkopen van asbestinventarisaties, asbestsaneerders en nieuwe dakbedekking daalt de prijs per dak en dat is aantrekkelijk omdat de subsidieregeling om asbestdaken te saneren, die sinds dit jaar van kracht is, de kosten van saneren niet volledig dekt. Hiermee wordt een bulk moeilijk te verkopen huizen -met asbestdak- voorkomen

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.