of 60775 LinkedIn

Hefbrug Boskoop nog bijna maand afgesloten

De Boskoopse hefbrug blijft nog zeker een kleine maand afgesloten voor weg- en vaarverkeer. De stalen monumentale brug kan pas in de tweede helft van november weer opengesteld worden. Tot die tijd worden verstevigingen aangebracht, zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Floor Vermeulen.

De Boskoopse hefbrug blijft nog een kleine maand afgesloten voor weg- en vaarverkeer. De stalen monumentale brug kan pas in de tweede helft van november weer opengesteld worden. Tot die tijd worden verstevigingen aangebracht, zegt de Zuid-Hollandse gedeputeerde Floor Vermeulen.

Constructie

De brug, een belangrijke verkeersader voor vervoer in de regio en een obstakel voor het vaarverkeer in de Gouwe, kan al sinds begin deze maand niet omhoog. Na een inspectie bleek dat de constructie in de heftorens niet sterk genoeg is. Noodzakelijke verstevigingen na het uitbreiden van het brugdek met twee extra stroken voor fietsers en voetgangers blijken nooit te zijn aangebracht. De heftorens zijn daarom ongeschikt voor de belasting van het brugdek. 

 

Scheepvaart

Verdere schade door roestvorming betekent ook dat 'het hef', het bewegende brugdek, niet verwijderd kan worden. Daardoor is ook het scheepvaartverkeer de komende weken gestremd. Bij schade aan de Waddinxveense hefbrug, een kopie van de Boskoopse brug, werd eerder na een aanvaring nog het hef verwijderd om de scheepvaart niet te belemmeren. Onlangs vroeg Schuttevaer, de brancheorganisatie voor de binnenvaart, aan de provincie om ook hier de brug open te stellen. Schepen die goederen vervoeren tussen Rotterdam en Alphen aan den Rijn moeten nu 16 uur omvaren via het Amsterdam-Rijnkanaal, en kunnen minder vracht vervoeren door lagere doorvaarhoogtes in Amsterdam. Volgens gedeputeerde Vermeulen is er serieus gekeken naar het verwijderen van het brugdek, maar dat blijkt vooralsnog niet mogelijk.

 

Veilig

De twee andere stalen hefbruggen over de Gouwe, in Waddinveen en Alphen aan den Rijn, zijn veilig, zo liet Vermeulen weten. Toch wordt ook daar extra onderzoek gedaan naar roestvorming. Het groot onderhoud van de Boskoopse brug, dat gepland stond voor 2024, wordt vervroegd naar het voorjaar van 2020. 

 

 

 

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door René (beleidsadviseur gemeente) op
Gedeputeerde Floor Vermeulen, inwoner van Boskoop, zou zich eens sterk moeten maken voor echte verkeersoplossingen in Zuid-Holland in het algemeen en voor het Groene Hart in het bijzonder. Al jaren zuchten Waddinxveen en Boskoop onder het feit dat beide dorpen slecht bereikbaar zijn a.g.v. de Gouwe. één brug per dorp is niet meer van deze tijd. Zo wie zo heeft deze gedeputeerde niets met waterwegen, gelet op het feit dat de brug bij Leimuiden (N207) al tientallen jaren een bron van fileproblematiek is.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners