of 59250 LinkedIn

Hedwige toch onder water als alternatief mislukt

Als alternatieve plannen voor natuurherstel falen, dreigt toch de Hedwigepolder onder wat te worden gezet, erkent woordvoerder van staatssecretaris Bleker.
5 reacties

Staatssecretaris Bleker wil donderdag in Brussel het vertrouwen terugwinnen van de Europese Commissie: Nederland zal zorgen voor het beloofde natuurherstel rond de Westerschelde. Maar als dat niet lukt met alternatieve plannen, is het onder water zetten van de Hedwigepolder toch weer in beeld.

Interview Bleker

De regionale krant PZC parafraseert Bleker hierover na een interview tijdens zijn werkbezoek aan Zeeland maandag. Woordvoerder Thijs van Son van staatssecretaris Bleker erkent ook dat de inspanningsverplichting van het kabinet ertoe leidt dat in het uiterste geval de Hedwigepolder toch onder water kan komen te staan.

 

Inzet

Van Son wil niet op de feiten vooruit lopen. ‘Inzet van dit kabinet is dat de Hedwigepolder niet onder water wordt gezet.’ Het kabinet Rutte heeft alternatieve plannen die moeten zorgen voor natuurcompensatie vanwege de verdieping van de Westerschelde.

 

Vertrouwen afgenomen

Door het jarenlange gesteggel over het aanvankelijke plan – de Hedwigepolder teruggeven aan de natuur – is bij de Europese Commissie het vertrouwen in een goede afloop afgenomen, zegt Van Son. Donderdag gaat Bleker in Brussel dat vertrouwen herstellen. ‘Hij wil de Commissie ervan overtuigen dat er goede alternatieven liggen om de 300 hectare natuur te herstellen waarvoor het rijk verantwoordelijk is.’

 

Kritiek uit Brussel

De alternatieven houden onder andere in dat de Welzingepolder en Schorerpolder worden ontpolderd. Dat plan kwam het kabinet op kritiek vanuit Brussel te staan. Volgens de EC zullen de alternatieve maatregelen niet tot een groot, ecologisch coherent gebied leiden zoals dat het geval zou zijn met de Hedwigepolder.

 

Toetsen

Bleker heeft donderdag een tweede boodschap voor eurocommissaris Janez Potocnik (Milieu). Namelijk dat de EC niet gaat over hoe we het doen, maar dat we het doen, meldt Van Son. ‘De Europese Commissie mag achteraf toetsen of de doelstelling – natuurherstel – behaald is. Maar op welke wijze we dat realiseren, is niet aan de Commissie.’

 

Vlaanderen dreigt

Als het Bleker lukt het vertrouwen van Brussel terug te winnen, zijn de Vlamingen aan de beurt. Met hen moet het kabinet tot overeenstemming komen over de alternatieve plannen. Vooralsnog klinken vanuit Vlaanderen vooral dreigende geluiden: Als Nederland zich niet houdt aan de afspraak over de Hedwigepolder, claimt Vlaanderen vele miljoenen schade.

 

Inspanningsverplichting

Als de gesprekken met de Europese Commissie of de Vlaamse minister spaak lopen, draait het dan toch uit op het onder water zetten van de Hedwigepolder? Van Son: ‘Ja, dat is het gevolg van de rechtelijke verplichting die we hebben voor natuurherstel. Maar zo ver zijn we nog niet.’

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Walter op
Vertrouw maar niet teveel op die Bleker, die draaid met alle winden mee. Onbebetrouwbare man.
Afspraak is afspraak, we zetten ons landje te kakken door al dit gedraai om een poldertje niet onder water te durven zetten. Het is pure emotie wat ons klauwen met geld kost.
Door Henk op
Eens met Ruud en verder te gek voor woorden om hier serieus over na te denken.
Het onder water zetten zal de afkeer tegen Europa extra voeding geven. Misschien dus dan wel een stap in de goede richting, opstappen en weer baas in eigen huis worden.
Door Observator op
De staatssecretaris heeft een te grote broek aangetrokken en is nu met mooie woorden en voornemens aan de terugtocht begonnen
Door Hennie (ambtenaar) op
Ach, we hebben inmiddels zoveel vrienden in Brussel. Dat gaat Henk Bleker vast lukken!
Door Ruud op
Is mij nog steeds niet duidelijk wat het verband is tussen het uitdiepen van de Schelde en het onder water laten lopen van een polder.