Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Half miljoen voor natuurgebieden via veiling

Na een veiling op natuurgebied van Staatsbosbeheer is er in totaal 500 duizend euro geboden. De rechter moet zich eerst nog buigen over de rechtsgeldigheid van de natuurverkoop.

17 mei 2013

16 percelen natuurgrond rond het Overijsselse dorp Daarle die via een onlineveiling werden aangeboden, worden mogelijk verkocht voor een bedrag van 516.000 euro. Na de sluiting van de onlineveiling, waren er donderdag in totaal 16 hoogste bieders op de stukken grond. Dat liet Jaap Bekker van Troostwijk Vastgoed Verkoop, die de veiling organiseert, donderdagavond weten. Het geboden totaalbedrag komt neer op een gemiddelde van 1,50 euro per vierkante meter.

100 miljoen bijdragen

Staatsbosbeheer biedt de stukken land aan, nadat de organisatie van het vorige kabinet de opdracht had gekregen om 100 miljoen euro bij te dragen aan het wegwerken van de staatsschuld.Overigens moet een rechter nog bepalen of de verkoop überhaupt mag; hij doet op 22 mei uitspraak. Daarna moet Staatsbosbeheer ook nog bepalen of de percelen 'gegund' worden, zoals dat heet. Bieders horen dan mogelijk op 24 mei of zij een kavel daadwerkelijk hebben verworven.

 
Niet onomkeerbaar 

Mocht de rechter de verkoop verbieden, dan zal de gunning worden afgeblazen. ,,Er kon tot en met donderdag geboden worden, maar daarmee zijn nog geen onomkeerbare stappen gezet'', aldus een woordvoerster van Staatsbosbeheer.
 
Beschermde planten en dieren 

Stichting Das&Boom wil dat de rechter de verkoop verbiedt of in ieder geval opschort, totdat duidelijk is welke beschermde planten en dieren op de 16 percelen leven. De zorgen die Das&Boom heeft, zijn volgens de Staat en Staatsbosbeheer onterecht. Er is landelijke wetgeving om de natuur te beschermen en ook lokale overheden hebben daarin verantwoordelijkheden. Dat de percelen niet langer eigendom zijn van Staatsbosbeheer, wil niet zeggen dat er geen goed beheer meer zou kunnen plaatsvinden.
 
Partij voor de Dieren koper

Wie de hoogste bieders zijn wilde Bekker ,,uit privacy-overwegingen'' niet zeggen. De Partij voor de Dieren liet echter zelf weten een stuk grond van bijna 100.000 vierkante meter te hebben ‘verworven’. De partij startte een burgerinitiatief en haalde in 2,5 week ruim tweeënhalve ton bij elkaar. Ook buurtbewoners zamelden geld in om percelen te kunnen kopen. Of zij bij de hoogste bieders zitten is niet duidelijk.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Hoe ontloop je als overheid het makkelijkst je verantwoordelijkheden ? Je verkoopt ze gewoon.

Hoezo korte termijn denken ??

Gelukkig kunnen we enig vertrouwen hebben in instellingen als de Partij voor de Dieren.
Advertentie