of 62812 LinkedIn

Haarlemmermeer wil zonneakker bij Schiphol

De gemeente wil door het aanleggen van zogeheten zonneakkers op een grootschalige manier invulling geven aan de energietransitie. Volgens een woordvoerder werd ook overwogen om zonneakkers aan te leggen bij de snelwegen A4 en A5.
1 reactie

De gemeente Haarlemmermeer wil een veld rondom de landingsbanen bij Schiphol vol leggen met zonnepanelen, laat het college van burgemeester en wethouders weten. Wethouder Jurgen Nobel (energietransitie) noemt het ‘een logische keuze, waar ik veel van verwacht’.

Zonneakkers
De gemeente wil door het aanleggen van zogeheten zonneakkers op een grootschalige manier invulling geven aan de energietransitie. Volgens een woordvoerder werd ook overwogen om zonneakkers aan te leggen bij de snelwegen A4 en A5. ‘Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor het gebied rond de landingsbanen van Schiphol, mede omdat daar verder weinig anders mogelijk is, bijvoorbeeld qua woningbouw of bedrijventerreinen.’

Landschap
Haarlemmermeer wil behalve de zonneakkers ook veel zonnepanelen plaatsen op daken, parkeerterreinen en in wegbermen. ‘Maar we willen ook dat de kwaliteit van het landschap blijft zoals die is of zelfs versterkt wordt op bepaalde plekken’, aldus de gemeente.

Energie voor hele gemeente
Een zonneakker in het gebied, dat zo'n 1000 hectare telt, kan volgens de gemeente in 2050 een terawattuur elektriciteit per jaar opwekken. Dat zou genoeg zijn voor de gehele toekomstige elektriciteitsbehoefte van huishoudens, bedrijven en vervoer in de hele gemeente Haarlemmer, inclusief de luchthaven Schiphol. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Ben Quint (Specialist risicobeheersing) op
zonnepanelen, een goede optie voor het veilig en schoon opwekken van stroom. Daar heb je ruimte voor nodig als je veel stroom wil genereren en op een luchthaven is dat er wel. Het moet wel qua veiligheid beheersbaar zijn.
Bij een luchthaven kunnen ongelukken gebeuren, vliegtuigen komen vaak maar lang niet altijd gecontroleerd naar beneden. Hoe zit dat als er een vliegtuig in het veld met zonnepanelen terechtkomt? Deze panelen blijven energie produceren en stroom afgeven. Bovendien zijn de panelen op breukvlakken zo scherp als een scalpel. Dat hindert de mensen die zelfstandig kunnen vluchten maar vooral ook de inzet van de hulpverleners.
Ik zou eerst advies inwinnen bij de Veiligheidsregio voordat je dergelijke initiatieven ontplooit.

Vacatures

De nieuwste whitepapers

Van onze partners