Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Haarense politiek verzet zich tegen proefboring

Cuadrilla hoeft niet op medewerking van de lokale politiek te rekenen als er een bouwvergunning moet komen voor een proefboring naar schaliegas in Haaren.

21 juni 2011
Het Britse bedrijfje Cuadrilla hoeft niet op medewerking van de lokale politiek te rekenen als er een bouwvergunning moet komen voor een proefboring naar schaliegas in Haaren (Noord-Brabant). Het college van de gemeente Haaren heeft officieel nog geen standpunt omdat de bouwvergunning nog niet is aangevraagd, maar de beide coalitiepartijen VVD en Samenwerking ’95 laten geen enkele twijfel bestaan.

Op één lijn
,,We zitten als collegepartijen op één lijn. Het antwoord is heel eenvoudig. Wij zijn volksvertegenwoordigers en de weerstand is zó groot. Als het aan ons ligt komt die proefboring er niet. En het college zal ons standpunt in dankbaarheid aanvaarden’’, voorspelde fractievoorzitter Gert Hoogaars van Samenwerking ’95 maandag.


Rebellie

Zijn collega Ton van de Ven van de VVD zegt dat de proefboring niet is te verkopen terwijl sommige mensen in Haaren twintig jaar moeten wachten om een huis te kunnen bouwen. Van de Ven voorziet grote actiebereidheid en rebellie onder de inwoners.


Horrorfilm

De weerstand onder de bevolking van Haaren werd maandagavond geïllustreerd in buurthuis Gastenbosch in Helvoirt waar de lokale actiegroep de angstaanjagende documentaire Gasland toonde, over de gevolgen van schaliegaswinning in de Verenigde Staten. Meer dan honderd inwoners kwamen de film zien en lieten na afloop gasballonnen op.


Weerstand

Cuadrilla kreeg van de regering een vergunning om schaliegas te zoeken en wil in Boxtel en Haaren aan de slag. De lokale politiek in Haaren hoopt en denkt dat Cuadrilla en minister Maxime Verhagen (Economische Zaken) alsnog eieren voor hun geld kiezen als doordringt hoe groot de weerstand is.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

piet brontsema / org. adv
we stikken in het gas waarom een een mooi landschap en milieu vernielen.
gerrie
Dat wordt de komende jaren zakken, scheuren en schudden geblazen daar als deze plannen doorgaan. Gelukkig voor de bewoners dat de WOZ-beschikking de komende jaren lager zal uitpakken. Maar ik zou persoonlijk met deze plannen op stapel hier niet meer willen wonen. Potentiele kopers worden toch kritischer als ze via verschillende media over dit plan horen.
Advertentie