of 59250 LinkedIn

'Haal ambtenaren van dossier Hedwigepolder'

Op het dossier van de Hedwigepolder moeten nieuwe ambtenaren worden gezet. Dat vindt Johan Robesin van de Partij voor Zeeland. Sinds staatssecretaris Bleker de deur afgelopen maandag open zette naar een alternatief voor de ontpoldering, hebben tegenstanders weer hoop.
6 reacties
Op het dossier van de Hedwigepolder moeten nieuwe ambtenaren worden gezet. Dat vindt Johan Robesin van de Partij voor Zeeland. Sinds staatssecretaris Bleker de deur afgelopen maandag open zette naar een alternatief voor de ontpoldering, hebben tegenstanders weer hoop.

Gekleurde ambtenaren zijn groen
De ontpoldering van de Hedwigepolder geldt als compensatie voor het natuurverlies als gevolg van de verdieping van de Westerschelde. Die verdieping is nodig om de haven van Antwerpen bereikbaar te houden. Maar volgens Robesin hebben verdieping en ontpoldering niets met elkaar te maken. Gekleurde ambtenaren – ‘en die zijn natuurlijk niet bruin, maar groen’ – zouden de twee zaken aan elkaar hebben gemanipuleerd. ‘Niet alleen in Den Haag maar ook in Brussel.’

Overweldigende invloed
Natuurlijk, de minister is eindverantwoordelijk, en ook andere factoren spelen een rol: toen Balkenende president van Europa wilde worden, was hem er veel aan gelegen om geen ruzie met de zuiderburen te hebben. Maar de invloed van ambtenaren op het dossier is ‘overweldigend’, zegt Robesin.

Standvastigheid CDA
Hij vreest dat zij een manier zullen vinden om het onderzoek naar alternatieven te dwarsbomen. ‘Hun macht is zo groot, dat ze elke staatssecretaris die niet stevig in z’n schoenen staat, eronder kunnen lullen.’ Robesin twijfelt vooral over de standvastigheid van het CDA, ook de partij van voormalig minister Gerda Verburg. Zij liet alternatieven onderzoeken, maar besloot uiteindelijk ook dat ontpoldering het beste idee was.

Valse hoop
De plannen van staatssecretairs Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (EL&I) om een half jaar de tijd te nemen voor extra onderzoek, zijn in Den Haag wisselend ontvangen. GroenLinks, PvdA en de Partij voor de Dieren noemden het signaal ‘valse hoop aan de tegenstanders’. Volgens hen is ontpoldering uit diverse onderzoeken als beste oplossing uit de bus gekomen. De hoop van de Partij voor Zeeland is gevestigd op VVD en PVV. En op minister Bleker. ‘Ik weet zeker dat hij naar ons luistert’, aldus Robesin.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door P. van den Berghe (adviseur arbeidsvoorwaarden) op
Het lijkt net of in Zeeland alleen de boeren tellen. Ja er is in de toekomst behoefte aan meer landbouw maar niet in Europa waar nog voor vele jaren sprake zal zijn van overproductie. Met die overproductie vernieitigen we de landbouw in landen waar die juist wel ontwikkeld moet worden. Ten aanzien van internationale afspraken kan ik alleen vaststellen dat NL altijd het vingertje opheft aqls het om anderen gaat maar zichzelf nooit wenst te houden aan die afspraken. Het coalitieakkoord is in dit opzicht duidelijk genoeg. Eén Belgische eigenaar moet nu het veld ruimen voor de natuur. Een heel goede zaak.
Door oscar op
Hoe komer mensen erbij om landbouwgrond aan de zee te geven terwijl er honderden rapportne zijn die wijzen op een komend voedsel tekort.
Er moet juist meer land worden vrijgemaakt voor landbouw en niet minder.
Door Burger (burger) op
Dit is echt achterbaks Zeeuws gescharrel.
Door Janpiet op
@ Nieuwenhuis

Ed Nijpels grossiert in commissariaten waarin hij moet adviseren over tal van onderwerpen waar hij totaal geen verstand van heeft. Hij maakt nl. deel uit van een 'old boys network' dat elkaar leuke baantjes toeschuift om zo mega-jaarsalarissen binnen te halen. Ook zijn ex-collega Hans Alders behoort daarbij.

Wat Nijpels heeft 'aangetoond' is hem voorgekauwd door (jawel!) ambtenaren. Waarmee het gelijk van Robesin extra wordt onderstreept.
Door Brink Meijer (Bedrijfsadviseur) op
Ontpolderen? Even Nijpels inschakelen en je krijgt het antwoord wat je wenst. Het enige onomstotelijke aan zijn rapport is dat als je de dijken weg haalt het water vanzelf naar binnen stroomt. Enig denkvermogen is bij Nijpels altijd al een moeizame exercitie. Een polder laten onderlopen omdat je beleid compensatie behoeft is als uitgangspunt al absurd. Een boer van zijn land wegjagen vanwege een cultureel getinte opvatting is abject. Hetzelfde geldt de Wieringermeerpolder, ook zo'n megalomane dwaasheid waarvan men godzijdank op tijd heeft ingezien hoe idioot die plannen daar waren. Dat er aan de rand van de Hedwigepolder, net op de grens, radioactief stroom wordt opgewekt liggen die Belgen ook niet wakker van. Het land wat we hebben is op het water veroverd. Het kost ons een vermogen de zee buiten te houden en dan gaan we dat gratis afstaan? Zijn we helemaal gek geworden? Nee, die Bleker uit Groningen weet wat de Zeeuwen zo benauwd, die snapt dat wel. Groen? Kijk maar eens naar al windmolens aan de horizon. We wonen in een fabriek. Elk gemaal zijn eigen verhaal. Het is afschuwelijk en al helemaal niet rendabel. Niks ervan, dicht houden die dijk daar in Zeeuws Vlaanderen. Die ambtenaren zijn totaal overbodig. Je standpunt is politiek bepaald en daar heb je geen onderzoekoor nodig. Nee zeggen is verstandig en... kosteloos!
Door J.Nieuwenhuis (Beleidsadviseur) op
Wellicht zinvol dat dhr. Robesin nog eens contact opneemt met dhr. Ed Nijpels, die onomstotelijk heeft aangetoond dat ontpoldering het beste alternatief is.
Bovendien geldt er ook nog zoiets als behoorlijk bestuur, ofwel het nakomen van de afspraken, zowel tussen Nederland en België, alsook tussen de nederlandse overheid en de partijen die op basis van toezeggingen hun bezwaren tegen de Westerscheldeverdieping introkken bij de Raad van State.