Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Grotere huurverhoging voor Amsterdam

In het schaarstegebied Groot-Amsterdam krijgen huurwoningen maximaal 25 punten extra in het woningwaarderingsstelsel (WWS) als het voorstel van minister Donner doorgang vindt. Dat kan voor nieuwe bewoners een huurverhoging van 120 euro betekenen.

16 juli 2011
Uitzonderingen
Opvallende uitzonderingsgebieden op die extra WWS-punten zijn Zaanstad, Beverwijk, Velsen en Almere. Volgens de minister is hier geen sprake van schaarste.

Toenemende druk
De Zaanse wethouder Jeroen Olthof (PvdA) noemt deze beslissing onbegrijpelijk, zo laat hij weten aan het tijdschrift voor woningbouw Nul20. Omdat de stadsregio Amsterdam een gezamenlijk huisvestingsbeleid kent, zullen de verschillen in huurprijs in de toekomst leiden tot een toenemende druk op de Zaanse sociale woningmarkt, vooral veroorzaakt door lage inkomens uit Amsterdam, waardoor de eigen Zaanse bevolking in de knel komt, zo vreest Olthof. Mocht dat gebeuren, dan overweegt hij om daar maatregelen tegen te nemen.

Tegenreactie
De Zaanse corporaties zijn tegen het indammen van de instroom van huishoudens met een laag inkomen uit andere gemeenten. Dat zou alleen maar tegenreacties van andere gemeenten tot gevolg hebben. Bovendien concluderen de Zaanse corporaties uit eigen onderzoek dat er tot nog toe geen sprake is van een onevenredig grote instroom van Amsterdammers.

Geen automatisme
‘Ik verwacht niet dat elke woning in Amsterdam die er 25 punten bij krijgt, bij mutatie meteen 120 euro duurder wordt’, zegt Ted Kuné, directeur van Woningbedrijf Velsen. ‘Dat hangt bijvoorbeeld ook af van de keuzes die corporaties maken in hun voorraadbeleid en van het type woning. Je wilt geen vraaguitval, omdat zo’n woning ineens te duur is geworden.’

Evenwicht
Wel verwacht de Velsense corporatiedirecteur dat de maatregel voor meer evenwicht zal zorgen tussen de marktwaarde van een woning en de huurprijs, waardoor de huren in populaire buurten zullen stijgen, maar die tendens is er volgens hem ook nu al.

Goede mix
Kuné ziet de komende tijd ook geen massale toeloop van Amsterdammers naar de IJmond. ‘Maar als er een stroompje ontstaat, zal ik die mensen niet tegenhouden.’ Al evenmin is hij er bang voor dat Velsen vooral lagere Amsterdamse inkomens zal aantrekken. ‘Wij hebben in ons bouwprogramma genoeg differentiatie voor een goede mix. En het maakt me niet zoveel uit of die nieuwe huurders uit Velsen of Amsterdam komen.’

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

O. ten Hove
Donner, rechtlijnige calvinist. Je snijdt in de huurtoeslag, en je verhoogt de huren. Alles onder eingen verantwoordlijk voor de burger. Maar kado'tjes voor de topverdieners (hypotheekaftrek) daar doe je niets aan. Wat wil je Donner, een daklozenprobleem? Het is godsgeklaagd dat een sujet als U ooit minister kon worden. Of wilden de betere CDA'ers niet in een gedoogkabinet met het PVV...
Leo / uitvoering
Ik ben in mei naar mijn mooie huisje in de amsterdamse PIJP verhuisd. Een prettige en nette straat. Heb het er enorm naar mijn zin. Ik kan de huur nét betalen en heb gezien mijn inkomen geen recht op de schamele restanten van de huurtoeslag.
Ik ben verhuisd ivm het fileleed en de hoge kosten van openbaar vervoer.
Hoe zal dit straks verder gaan?
Moet ik naar een achterstandswijk met zg lage huren en alle ellende die er voorkomt in die buurten? ik ben ook economisch gebonden aan Amsterdam.
Donner wordt bedankt met zijn kromme idee om zomaar € 125 huurverhoging door te voeren voor deze woningen.
Baantjerfan
De wachttijd voor A'dam is nu al 10 à 15 jaar.
HrDonner: Stop hiermee. De huren worden in die 10 à 15 jaar vanzelf wel hoger
Casper
Woningbedrijf Velsen heeft bij elke mutatie een huurverhoging buiten de normale jaarlijkse huurverhoging. De verhoging ligt nu al vaak op 100 euro en meer, conclusie, het is hier in Velsen al jaren aan de gang. (bij CV is het bedrag 55 euro hoger uit)
Advertentie