Advertentie
ruimte en milieu / Nieuws

Grote steden dringen aan op oplossing wooncrisis

Een coalitie van zestien grote steden roept de formerende partijen in Den Haag vrijdag op om als nieuw kabinet zo snel mogelijk werk te maken van de wooncrisis. Zij vragen om meer geld en minder regels. 'Pas belemmerende wet- en regelgeving aan', roepen zij op.

15 oktober 2021
Wooncrisis-shutterstock-432540865.jpg

Een coalitie van zestien grote steden roept de formerende partijen in Den Haag vrijdag op om als nieuw kabinet zo snel mogelijk werk te maken van de wooncrisis. Zij vragen om meer geld en minder regels. 'Pas belemmerende wet- en regelgeving aan', roepen zij op.

Vertraging

Verschillende wet- en regelgeving werkt volgens hen vertragend op de bouwproductie. 'Het Rijk zou de mogelijkheden moeten bekijken om vertraging als gevolg van wet- en regelgeving tegen te gaan. Denk aan stikstof, hindercontouren en (capaciteit voor) ruimtelijke procedures', zo schrijven zij in een document dat is bedoeld voor het nieuwe kabinet.

 

Korte termijn

Volgens de steden staan gemeenten en marktpartijen klaar om door te pakken en inmiddels zijn er al veel ontwikkelingen op stoom gekomen. Zij hebben alleen jaarlijks 2 miljard euro extra van het Rijk nodig. 'De plannen liggen klaar! Ga door op de ingeslagen weg en kijk hoe we gezamenlijk tot versnelling van de binnenstedelijke bouwproductie kunnen komen. Zo lossen we op korte termijn het tekort op', aldus de vier grote steden, samen met onder meer Arnhem, Zwolle, Den Bosch en Haarlem. Ook de provincies Noord-, Zuid-Holland en Utrecht, stadsvervoerders HTM, RET en GVB en de Fietsersbond ondertekenden de oproep.

 

Mooiere steden

Met de extra investering willen zij de 'groei in goede banen leiden'. Zij willen betere, schonere en mooiere (binnen)steden door bijvoorbeeld meer water en groen toe te voegen en te stimuleren dat mensen vaker de fiets en het openbaar vervoer nemen in plaats van de auto. De steden hebben berekend dat Nederland momenteel circa 280.000 woningen tekort komt. De komende tien jaar moeten er volgens hen in totaal ongeveer een miljoen nieuwe woningen worden bijgebouwd. (ANP)

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Piet / Jeugdzorg
Een bouwstop op distributiecentra zoals de Rijksbouwmeester vandaag in het Financieel Dagblad voorstaat, scheel fors in de woningnood. De Rijksbouwmeester vraagt zich af of Nederland inderdaad het pakhuis van Europa wil worden. Hij noemt de bedrijven sprinkhanen. Achter de distributiecentra zit geld van hoofdzakelijk buitenlandse investeerders. We verdienen er geen moer aan en de voertaal is Pools. Er zijn in Nederland nu 750.000 arbeidsmigranten, waarvan een aanzienlijk deel in deze lelijke blokkendozen werkt. Een derde zal permanent blijven, daar komt de gezinshereniging nog eens bovenop. Een bouwstop verlaagt de bevolkingsdruk aanzienlijk. En wat dacht je van een verplichting voor bedrijven als Amazon om pensioenpremie en overwerktoeslag te betalen? Dan verdwijnen dit soort sprinkhaanbedrijven vanzelf.
Karel van Klaveren
Jarenlang op je handen blijven zitten als (grote) stad en de boel volledig uit de klauwen laten lopen. En dan, ineens hup, moeten de formateurs het maar oplossen. Wat een onkunde wat een demasqué van het openbaar stadsbestuur.



Scheer je weg, stelletje nono's. Ja, jij Halsema, Aboutaleb, Van Zanen, Dijksma en nog 10 anderen. Neem een voorbeeld aan Jorritsma, die er eindelijk achter is gekomen dat hij ongeschikt is om als burgemeester een grote stad (Eindhoven) te leiden.
W. van den Bosch
De gemeenten zitten helemaal niet op hun handen, maar binnenstedelijk gaat het gewoon allemaal erg langzaam. Maar bovenstaand verhaal loopt op een andere manier spaak. Er komt helemaal geen "groen" bij, als je honderdduizenden huizen bouwt. Steden worden niet mooier van meer flats. Het extra verkeer dat hiermee samenhangt, los je niet op met een tramlijntje en een fietspad. Het stroomnet staat al op springen.
Ab / beleidsmedewerker
De prognose van een miljoen woningen de komende tien jaar is gebaseerd op een bevolkingsgroei met nog eens 1,3 miljoen mensen tot 2035. Beter de bevolkingsgroei beteugelen dan nog meer woningen bouwen in dit overvolle land. Wat blijft er nog aan groen en open ruimte over voor onze kinderen? Hoe ziet dit land er over 100 jaar uit? Wat is het grote plan voor Nederland?
Hans / afdelingsmanager
Er is al decennia lang woningnood; mijn ouders hadden er in de regio Den Haag al eind jaren 50 mee te maken. Nu is er nog steeds (veel) meer woningnood. Ik weet wel zeker dat deze schaarste (en andere schaarsten ook), heel bewust in stand wordt gehouden om de prijzen hoog te houden. Er zijn er maar weinig die echt aan de touwtjes trekken en die zitten geen van allen in een regering; dat zijn de nuttige idioten.
Ab / beleidsmedewerker
Grote gemeenten zijn overigens rijkelijk laat met hun opkoopbeschermhing . Voorts wordt door Rijk en gemeenten vergeten waar een groot deel van de investeerders in woningen het voor doet: arbeidsmigranten. Zonder onze 750.000 arbeidsmigranten geen markt voor deze investeerders. Grote steden zitten er vol mee: woningen voor arbeidsmigranten waarbij iedere migrant evenveel betaalt als voor de gehele woning betaald zou moeten worden. Kassa!!! Arbeidsmigratie houdt sectoren in stand waar we vanaf willen: de hele vleessector bijvoorbeeld drijft al decennia op arbeidsmigranten die voor een hongerloon het werk doen, tot het moment dat het krijgen van een verblijfstitel voor onbepaalde tijd maakt dat ze het werk niet meer hoeven doen. Waar zijn alle Turken en Marokkanen gebleven die vroeger in de slachthuizen werkten? Arbeidsmigratie helpt een sector in het zadel die anders niet zo zouden kunnen floreren: de distributiesector. De voertaal is er meestal Pools. Zo komt de winst bij de werkgevers terecht en het verlies bij de maatschappij. Meer bouwen is de oplossing niet. In ons economisch systeem zit een vliegwiel die zorgt voor een forse bevolkingstoename en ruimtebeslag. De oorzaak: de lobby van het kapitaal. Er vallen veel centjes te verdienen, ten koste van de samenleving.
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Het is aan de regering om meer geplande steden buiten de randstad te ontwikkelen op strategische plaatsen in Nederland en niet de gemeentes met dit probleem op te zadelen die inmiddels allemaal lijden aan een chronisch mobiliteitsinfarct. Voorbeelden zijn Dronten, Almere, Capelle aan den IJssel, Maarssenbroek, Haarlemmermeer, Houten, Lelystad, Nieuwegein, Purmerend, Spijkenisse en Zoetermeer. zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Geplande_stad
F. Hakstro / Beleidsmedewerker
We moeten echt af van de bevolkingsgroei. Als de gemeenten dat nu eens eist van Den Haag. Zoals de landelijke politiek in 2018 zelf aangaf: bevolkingsgroei overkomt ons. Dat was ten tijde van de motie Dijkhoff. Vervolgens is er in twee fasen onderzoek gedaan naar omvang en samenstelling van de bevolking. En daaruit uiteraard weer NUL actie. Dames en heren wat wordt het eindresultaat? Waar gaat het heen met Nederland? De noordzee droogleggen? Over Engeland heenbouwen? De immigratiemachine door asiel etc. blijft volop werken, de arbeidsmigratie staat met 750.000 mensen op een record. REGEREN behoort niet tot de competenties van politici.
Jan
Bij het oplossen van de woningnood moet je ook aan eenvoudige oplossingen denken: maak het verhuren van kamers in het huis waar je woont belastingvrij en regel meteen dat de eigenaar (zoals een woningcorporatie) of een hypotheekbank kamerverhuur niet kan tegenhouden. Vele ouderen die alleen in een groot huis wonen zullen dan kamers gaan verhuren aan starters en studenten. Het mes snijdt dan voor hen aan twee kanten: meer inkomen en meer aanspraak. Wel ook regelen dat de kamerhuurders geen huurbescherming kunnen krijgen, want je moet lastige kamerhuurders wel uit je eigen huis kunnen zetten natuurlijk. Daar moet dan tegenover staan dat er een eenvoudige regeling getroffen moet worden voor het bepalen van de maximum huur. Bijvoorbeeld een maximum bedrag per vierkante meter. Iedereen blij!
Nico uit Loenen / gepensioneerd rijksambtenaar
Het probleem is van alle tijden, verkeerde prioriteiten. Bekijk het filmpje! ...verplichte kostgangers, ooms en tantes over de vloer, heb ik nog meegemaakt in mijn jeugd..... https://anderetijden.nl/aflevering/204/Woningnood
2C
'Grenzen aan de groei' was de titel van een rapport van de Club van Rome uit 1972. Het wordt misschien tijd dat men bijna 50 jaar na dato dit ter harte gaat nemen en dan doel ik vnl. op de bevolkingsgroei. Bevolkingsgroei en ook het afremmen ervan (en dus indirect het inperken van immigratie) lijkt een absoluut taboethema te zijn in de politiek en het bestuur. Waarom ??
H. Wiersma / gepens.
Daar zijn de (grote) gemeenten dan wel héél vlot mee. Ondertussen profiteren ze nog steeds lekker van de hoge( grondprijzen en de hoge erfpachtcanons. Een weetje van een kenner: de grondkosten onder een nieuwbouwwoning in de vrije sector bedragen over het algemeen ruimschoots meer dan 50% van de bouwkosten.
Advertentie